Dierenrechtenorganisatie PETA roept op om te stoppen met het gebruik van dieren als scheldwoord. Woorden als “rat” of “varken” worden bijvoorbeeld soms gebruikt als scheldwoord, maar dat is een voorbeeld van “supremacistische taal”, aldus PETA. 

PETA, afkorting voor ‘People for the Ethical Treatment of Animals’, is geen onbesproken organisatie. In het verleden haalden ze al meermaals het nieuws door hun nogal vreemde uitspraken of acties. Zo riepen ze eerder al op geen melk meer te drinken omdat melk volgens hen een symbool is van blanke overheersing en ook uitdrukkingen met dieren zoals ‘twee vliegen in één klap’ moesten volgens hen verboden worden. 

Nu roept PETA dus op om geen scheldwoorden met dieren te gebruiken. Die zijn volgens hen immers een voorbeeld wat supremacistische taal of onderdrukking. “Woorden kunnen een meer inclusieve wereld creëren of onderdrukking in stand houden. Iemand een dier noemen als een belediging versterkt de mythe dat mensen superieur zijn aan andere dieren en gerechtvaardigd zijn om ze te overtreden”, aldus PETA in een tweet. 

In dezelfde tweet geeft PETA ook voorbeelden van scheldwoorden die volgens hen vervangen moeten worden. Oordeel vooral zelf. 

2 REACTIES