Het parket-generaal van Oost-Vlaanderen vraagt aan het parlement om de parlementaire onschendbaarheid van Vlaams Belang-Kamerlid Dries Van Langenhove op te heffen. “Ik heb al gevraagd om mijn ‘parlementaire onschendbaarheid’ op te heffen”, reageert Van Langenhove. “Ik heb namelijk niets te verbergen en bovendien staat er niets strafbaar in het dossier.”

Naar aanleiding van de Pano-reportage over de rechtse jongerenbeweging Schild & Vrienden, startte het parket van Oost-Vlaanderen in september 2018 een strafonderzoek naar mogelijke inbreuken op de racisme-, negationisme- en wapenwet. Het onderzoek sleepte uiteindelijk meer dan twee jaar aan – Van Langenhove werd pas in juni vorig jaar voor het eerst verhoord – en werd pas recent afgerond

De procureur-generaal van Oost-Vlaanderen diende een vraag in bij het parlement, zonder een naam te noemen, om de parlementaire onschendbaarheid van een Kamerlid op te heffen. Het zou gaan om Van Langenhove.

Het dossier wordt volgende week besproken in de parlementaire Commissie Vervolgingen, waar Van Langenhove verhoord zal worden. Die commissie doet op zijn beurt een aanbeveling aan het Parlement, dat per gewone meerderheid beslist over het al-dan-niet opheffen van de onschendbaarheid.

Eindvordering

Het parket Oost-Vlaanderen meldt dat de eindvordering klaar is en dat men het Kamerlid voor de rechter wil brengen. De raadkamer zal beslissen of er daadwerkelijk een proces komt.

“Het parket wenst lastens dhr. Dries Van Langenhove de verwijzing naar de correctionele rechtbank te vorderen voor diverse inbreuken op de racismewetgeving en inbreuken op de wapenwetgeving”, klinkt het in een persmededeling van het parket. “Ook lastens een aantal vermeende kernleden van Schild en Vrienden zal de verwijzing naar de correctionele rechtbank gevraagd worden, voor diverse inbreuken op de racismewetgeving alsook voor inbreuken op de negationismewetgeving.”

Van Langenhove: “Heb zelf al gevraagd om mijn onschendbaarheid op te heffen”

“Ik verneem dat het parket van Oost-Vlaanderen me alsnog wil proberen vervolgen”, reageert Van Langenhove. “Ik heb al gevraagd om mijn ‘parlementaire onschendbaarheid’ op te heffen. Ik heb namelijk niets te verbergen en bovendien staat er niets strafbaar in het dossier. Ik kijk er naar uit dat ik eindelijk de kans zal krijgen om mijn naam en die van velen rond mij te zuiveren in de rechtbank, waar ik hopelijk – in tegenstelling tot in de media – wel een eerlijke kans zal krijgen.”