Vandaag zit het Overlegcomité samen om de huidige en eventuele nieuwe maatregelen te bespreken. Er wordt verwacht dat daarover om 19u gecommuniceerd zal worden, maar één maatregel is nu al zeker. Niet-essentiële reizen naar het buitenland worden verboden. Kappers zouden vanaf 13 februari weer open mogen, maar alleen indien de cijfers gunstig evolueren.

Sinds 14u zit het Overlegcomité samen, en vooraf was al duidelijk dat het thema van reizen bovenaan de agenda zou staan. Gisteren al pleitte premier Alexander De Croo (Open Vld) tijdens een videoconferentie met de Europese regeringsleiders voor een verbod op niet-essentiële reizen. Een algemeen verbod kwam er niet, maar landen kregen wel de mogelijkheid om hun inwoners dat te verbieden.

Een dergelijk verbod zal er nu ook effectief komen, zo wordt bevestigd aan HLN. Vanaf 27 januari zal er in ons land een verbod zijn op niet-essentiële reizen, en dat tot minstens 1 maart. Het is niet duidelijk wat er valt onder essentiële reizen en de concrete toepassing daarvan is dan ook moeilijk, klinkt het in regeringskringen. Mogelijks komt daarover vanavond meer duidelijkheid. 

Ook op de agenda stonden de contactberoepen, waarvoor de schreeuw voor versoepelingen steeds luider werd. Naar verluidt zouden kappers vanaf 13 februari opnieuw de deuren mogen openen, maar enkel en alleen indien de besmettingen tegen die datum gunstig zijn geëvolueerd en blijven evolueren. 

Later meer.