De 46-jarige M.C. en de 42-jarige A.O. staan terecht voor drugshandel in de rechtbank van Turnhout. Opvallend, het echtpaar gebruikte hun 14-jarige zoon als werkkracht in hun ‘zaakje’. De openbare aanklager ging bijgevolg fel tekeer tegen het koppel uit Wechelderzande. “Dat was zijn hobby”, verdedigde de vader zich.

In augustus 2020 kwam de zaak aan het licht nadat in een ander drugsdossier sms-berichten werden gevonden met betrekkingen van M.C. Daarop besliste de politie over te gaan tot een huiszoeking.  “Hoewel er verscheidene minderjarigen aanwezig waren – hun eigen kinderen van 13, 14 en 16 jaar én enkele van hun vriendjes – lagen er twee knijpzakjes gevuld met cannabis open en bloot op de keukentafel”, klinkt het bij openbaar aanklager Ellen De Ketelaere.

Het verhaal bleek nog straffer nadat bleek dat hun 14-jarige zoon mee betrokken was in de drugshandel. Zo kreeg hij drugs van zijn vader om deze dan te verkopen aan zijn vrienden. Bovendien werd een kweektent met daarin negen cannabisplanten teruggevonden in de achtertuin van de mensen. De vader vertelt dat dit een ‘hobby’ was van zijn 14-jarige zoon. De jongen zou bovendien ook gebruiker geweest zijn van de drug.  “Wanneer mijn ouders vrienden op bezoek krijgen, rookt iedereen cannabis. Ik rook dan mee”, verklaarde hij tijdens het onderzoek.

Het openbaar ministerie vraagt een celstraf van 2 jaar voor M.C., en een gevangenisstraf van 18 maanden voor zijn echtgenote A.O. Vooral het feit dat de ouders hun kinderen betrokken in hun handeltje zorgt ervoor dat het openbaar ministerie zwaar aan de feiten tilt. “Het is schrijnend dat ze hun kinderen grootbrengen in een omgeving waar drugsgebruik heel normaal is”, vertelt De Ketelaere. “Dat ze niet werken, maar hun leefloon wel aanvullen met illegale inkomsten uit drugshandel. En ze deinzen er zelfs niet voor terug om hun 14-jarige zoon te betrekken bij hun drugshandel.”