Na de rellen in Nederland tegen de ingevoerde avondklok zijn er nu ook oproepen in Vlaanderen om overgaan tot protest. Op sociale media circuleren momenteel berichten om zaterdag 30 januari naar de Grote Markt van Turnhout te komen en deze “op ze kanker kop te zetten”. “We nemen dit heel serieus”, reageert burgemeester Paul Van Miert (N-VA) op Radio 2 Antwerpen.

Door het taalgebruik dat in de berichten wordt gebruikt, vermoedt Van Miert dat de relschoppers afkomstig zijn uit Nederland. “Zaterdag 30 januari 18 uur verzamelen op Grote Markt Turnhout”, klinkt het op de sociale media. “Kom best gekleed in het zwart, we gaan Turnhout op ze kanker kop zetten. Neem bijvoorbeeld vuurwerk mee etc.” Momenteel is er nog geen idee van wie er achter de oproep zit en in welke mate deze ernstig is. “Het onderzoek loopt nog en we houden alle opties open, maar het zou kunnen dat het mensen zijn die hier rel willen komen schoppen”, vertelt Van Miert.

(Lees verder onder de afbeelding)

Volgens de burgemeester zou het hem verbazen dat het om boze burgers uit Turnhout gaat. “Onze Turnhoutse burgers hebben zich tijdens de eindejaarsperiode ook voorbeeldig gedragen. Om dan nu in Turnhout te gaan protesteren tegen de coronamaatregelen, lijkt me overdreven. Ik denk dat er misschien meer achter zit”, besluit hij. “Het is heel belangrijk dat we de rust bewaren. Maar we moeten ook voorbereid zijn en dat zijn we volop aan het doen. Grenzen afzetten gaan we niet doen. Maar we gaan wel extra politie inzetten in het centrum van Turnhout en houden ons klaar om versterking in te roepen van andere korpsen.”