In Brussel kwam het vandaag opnieuw tot confrontaties tussen de politie en betogers. De betoging, die werd georganiseerd om “klassenjustitie” aan te kaarten, werd verboden. Toch daagden tientallen mensen op, en sommigen van hen probeerden ook voor amok te zorgen door de politie uit te dagen. Dat stelt de politie aan VRT NWS. 

Een twintigtal organisaties riep op vandaag te komen betogen in Brussel tegen wat zij “klassenjustitie” noemen. Volgens hen worden mensen van buitenlandse origine geviseerd door de politie en treft de politie schuld bij de overlijdens van verschillende mensen van buitenlandse origine. 

De betoging kreeg geen toelating van het Brusselse stadsbestuur, maar toch waren er naar verluidt zo’n 100 mensen aanwezig. Die groep groeide verder aan en de politie liet een uur lang betijen, waarna ze de betogers vroegen huiswaarts te keren. Sommigen weigerden dat en keerden zich tegen de politie, waardoor er net als bij de betoging van vorige week rellen ontstonden. 

“Na afloop waren er kleine groepjes in de omgeving die in de richting van het centrum probeerden te lopen en daarbij riepen ‘on va tout casser’, terwijl ook een deel van de aanwezigen weigerden de omgeving te verlaten”, aldus politiewoordvoerster Ilse Van de keere aan VRT NWS. “Onze mensen hebben daarop ingegrepen en er zijn verschillende arrestaties uitgevoerd.”

Uiteindelijk werden tientallen betogers gearresteerd. Onder hen ook activist Yassine Boubout, die op Twitter uithaalde naar de politie. Even later werd Boubout vrijgelaten, op vraag van de burgemeester zo beweert hij zelf op Instagram en Twitter.