De Antwerpse politie heeft zaterdagochtend een bijeenkomst stilgelegd in de synagoge in de Van Spangenstraat. Daar waren 37 volwassenen en enkele kinderen aanwezig. Dat heeft politiewoordvoerder Wouter Bruyns bevestigd aan Het Nieuwsblad.

Zaterdagochtend kreeg de politie een melding omdat er te veel volk aanwezig was in de synagoge in de Van Spangenstraat. “Onze mensen stelden dat zelf ook vast, maar werden aanvankelijk niet binnengelaten”, zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns in Het Nieuwsblad. “We hebben contact opgenomen met het parket en werden uiteindelijk toch binnengelaten.”

De politie kon vaststellen dat er meer dan 15 personen aanwezig waren. “We hebben eerst een beeld proberen te vormen van de situatie en de context. De aanwezigen werden geïdentificeerd; het ging om 37 volwassenen en enkele kinderen. Gezien de bijeenkomst niet toegelaten is wegens de coronamaatregelen, zullen wij een pv opstellen”, aldus Bruyns.

In december vorig jaar legde de politie ook al een bijeenkomst met 77 aanwezigen stil in dezelfde synagoge. Volgens advocaat David Braun was de regel van 15 toegelaten personen enkel van toepassing op collectieve gebedsdiensten en niet op individuele geloofsbelijdenis.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) benadrukte dat er in gebedshuizen nooit meer dan 15 aanwezigen mogen zijn. Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) trad haar daarin bij.