Marc Van Ranst maakte zaterdagochtend zijn opwachting op de Izegemse zaterdagmarkt met enkele bakken Filoubier en een cameraploeg. Het optreden van de viroloog leidde tot heel wat verdeelde reacties op sociale media.

Vergezeld door een cameraploeg en enkele bakken van het streekbier Filou maakte Marc Van Ranst zaterdag een rondje op de Izegemse zaterdagmarkt. Enkele marktgangers kregen een flesje bier, waarop het Filoumannetje staat afgebeeld met een mondmasker en vaccinspuitje.

Volgens burgemeester Bert Maertens (N-VA) was het optreden van Marc Van Ranst niet aangevraagd. “Dit is toch wel wat vervelend ten opzichte van de vele verenigingen en serviceclubs die de voorbije weken op de markt acties wilden organiseren of flyers uitdelen”, zegt Maertens in Het Laatste Nieuws. “We hebben steeds al die aanvragen geweigerd om elk risico op samenscholingen te vermijden. De marktkramers zelf moeten zich aan tal van maatregelen houden. En dan gebeurt zoiets. Ik wens de brouwerij en de horeca alle succes toe in deze moeilijke tijden maar zo’n acties kunnen nu even niet.”

Volgens getuigen maakte de viroloog geen gebruik van de voorziene uitgangen. De politie kon evenwel geen overtredingen vaststellen.

“Ik ben gevraagd door productiehuis Geronimo om een filmpje te maken om op een humoristische manier het belang van de horeca te ondersteunen”, verduidelijkt Van Ranst aan Het Laatste Nieuws. “Ik deed dat graag en zonder daarvoor betaald te worden. Mij was verteld dat de burgemeester er van afwist. Alles verliep coronaproof en zonder samenscholingen of opstoppingen te creëren. Ik denk niet dat er daarover heisa moet onstaan.”