Na een avond met zware onlusten wordt de balans van de gewelddadige rellen, vernielingen en brandstichtingen die vanavond plaats vonden in Brussel duidelijk. Politiebronnen bevestigen een 20-tal lichtgewonde politieagenten. Twee vrouwelijke agenten zijn naar het ziekenhuis gebracht, waarvan een onder hen zwaargewond. Er zijn 112 arrestaties verricht, waarvan 30 minderjarigen. SCEPTR zette voor u de feiten op een rijtje zowel in woord als in beeld.

Eerder op de avond was al duidelijk dat de manifestatie voor Ibrahima dreigde te escaleren in een massale actie tegen de politiediensten. De aanwijzingen daarvoor zijn legio. De woede van de relschoppers richtte zich urenlang tegen politie, politievoertuigen en politiecommissariaten. Autoruiten sneuvelden en meerdere politievoertuigen zijn in brand gestoken. 

Wat wellicht ook niet hielp was de scherpe toespraak die gehouden is door de advocaat van de familie van Ibrahim A., Alexis Deswaef. Die uitte in de pers en tijdens de manifestatie zware beschuldigingen aan het adres van de politie: “Mocht Ibrahima niet zwart geweest zijn, zou hij nu niet dood zijn”. 

Kroniek van het aangekondigde geweld?

In de media heet het nu dat de betoging ‘ontaardde’, maar uit het verloop van de gebeurtenissen blijkt dat de onlusten niet alleen te wijten zijn aan ‘enkele’ onruststokers.

Op diverse beelden is te zien dat de straten van Brussel er als ‘oorlogsgebied’ bijliggen en dat werkelijk honderden relschoppers de straten letterlijk en figuurlijk urenlang ‘innamen’. 

Voorafgaand aan de betoging is ook opgeroepen via het Instagramaccount ‘Bruxelles Story’ om deel te nemen. Ook de boodschap die daar gegeven wordt is meer dan ‘kritisch’ tegenover de politiediensten. De man in de video heeft het meermaals over moorden en noemt de politie ‘moordenaars’. De beelden zijn meer dan 52.000 keer bekeken. 

Zeggen dat de ‘sfeer’ ontaardde gaat in elk geval voorbij aan de duidelijk eenzijdige en negatieve boodschap die uitgedragen werd, dagen voor de betoging. De vraag stelt zich of het in zo’n context raadzaam was, en in een periode waarin coronacijfers opnieuw de hoogte ingaan, een dergelijke betoging toe te staan.  

(lees verder onder het filmpje)

Agente ‘bijna gelyncht’ door tientallen aanvallers 

Op beelden die op sociale media gedeeld zijn is te zien hoe in een zijstraat een peloton met een tiental politieagenten, in ordehandhavingskledij met schild en wapenstok, aangevallen wordt door een overmacht aan relschoppers.

Een deel van het peloton trekt ‘strategisch’ terug, maar een van de agenten belandt op de grond. Tientallen relschoppers trappen ongenadig hard in op de agent die op de grond ligt en krijgt daarbij meerdere harde trappen in de rug.

Agenten beschrijven dat een collega haast ‘gelyncht’ is door de relschoppers. Een woordvoerster van politiezone Brussel Noord legt uit:

“De gewonde collega’s tijdens de ordedienst zijn niet in levensgevaar. De collega waarover het bericht gaat is inderdaad gewond geraakt tijdens die ordedienst. Ze is nu in het ziekenhuis voor verzorging.”

Een van de agentes mag wellicht vanavond nog het ziekenhuis verlaten. De andere agente moet morgen nog een neurochirurgisch onderzoek ondergaan. “Zij heeft slagen heeft gekregen in haar rug en ze heeft krachtverlies in haar benen. Ook het stressteam kwam ter plaatse”, aldus een anonieme politiebron.

(lees verder onder het filmpje)

Manifestatie in coronatijden maar wel mét toestemming van burgemeester Emir Kir 

De betoging van vandaag was aangevraagd en vond plaats met tostemming van burgemeester Emir Kir. Die had weliswaar toestemming gegeven voor een ‘statische’ betoging maar niet met zoveel deelnemers.

Volgens de politiewoordvoerster verliet de overgrote meerderheid van de manifestanten omstreeks 17.00 uur de verzamelplaats en verliep de manifestatie “over het algemeen rustig verlopen onder toezicht van stewards”.

Toch veroorzaakte een menigte reeds verschillende incidenten tijdens de manifestatie. Ze gooiden met projectielen naar de politie en het politiecommissariaat en beschadigden straatmeubilair twee politievoertuigen. Omstreeks 17.30 uur, bleven een groep van een 50 à 100 demonstranten ter plaatse rondhangen en veroorzaakte diverse incidenten en schade.

“Dat gebeurde in eerste instantie in groep waarna de resterende demonstranten zich verplaatsen en verspreidden zich. Rond 20.00 uur keerde de rust op het hele grondgebied van de politiezone hersteld”, aldus een politiewoordvoerder.

Maar de rust keerde woensdagavond niet terug. Op Twitter postte een man, vanop de eerste rij, hoe het commissariaat in brand werd gestoken. “Geen vrede, zonder oorlog”, postte hij erbij.  

(lees verder onder deze tweet filmpje)

Balans van een avond rellen, vernielingen en brandstichtingen

De politiezone Brussel-Noord maakte een voorlopige inventaris op van de belangrijkste feiten. Het lijstje hieronder is nog maar een ‘momentopname’. 

Schade (gebroken raam en deur) en een brand in de Antenne Koban-Brabant van de Politiezone Brussel Noord (Brichautstraat 2 in Schaarbeek);

Een vuilnisbak die in brand is gestoken tegen de garagedeur van een politiecommissariaat van de Politiezone van het Brussels Hoofdstad Elsene in de Nicolaystraat 6 in Brussel;

Zes politievoertuigen zijn beschadigd (twee daarvan tijdens de manifestatie);

Schade aan een raam en een vuilniscontainer in de kleuter- en basisschool van Sint-Lukas in de Groenstraat;

Schade aan een tram gestopt op Liedtsplein, aan de bushokjes op het Liedtsplein;

Vernielingen aan een apotheek in de Gallaitstraat;

Diverse vuilnisbakbranden en schade aan stadsmeubilair;

Verschillende beschadigingen aan winkels in de Brabantsstraat en de Aerschotstraat en aan voertuigen die in deze straten geparkeerd stonden.

Verschillende beschadigingen aan winkels in de Brabantsstraat en de Aerschotstraat en aan voertuigen die in deze straten geparkeerd stonden.

Ook de Brusselse brandweer moest vier keer tussenkomen. Onder meer voor een brandende container in de Brabant/Rogierstraat, voor een brand in een winkel in de Rogierstraat/Paleisstraat. En voor een brand in de antenne Koban Brabant van de Politiezone Brussel Noord (Brichaut 2straat in Schaarbeek).

Een vierde interventie vond plaats bij het politiecommissariaat van de Politiezone Brussel-Hoofdstad Elsene, Nicolaystraat 6 in Brussel.

De politie heeft in totaal 112 bestuurlijke aanhoudingen verricht. Onder de hen waren 30 minderjarigen. Er gebeurden ook 4 gerechtelijke aanhoudingen. Dat laatste kan nog oplopen. Op basis van onderzoek van camerabeelden kunnen daders nog geïdentificeerd worden.

2 REACTIES

  1. Wat mij betreft is degene die toestemming heeft gegeven voor deze optocht van vandalen en geweldenaars minstens even schuldig. Hij – Emir Kir dus – draagt een zware verantwoordelijkheid voor de aangerichte schade en ellende, en moet daar dan ook op worden afgerekend. Een strenge juridische sanctie is hier op zijn plaats. Liefst nog de ontzetting uit zijn ambt van burgemeester. Trump wordt in de hele wereld (terecht) veroordeeld voor het geweld dat hij in de hand heeft gewerkt, en iemand als Kir zou gewoon vrijuit mogen gaan?