Assita Kanko (N-VA) stelt zich kandidaat voor het ondervoorzitterschap van N-VA. Dit meldt Het Nieuwsblad, al bevestigt ze zelf het nieuws nog niet. Ook huidig ondervoorzitter Lorin Parys liet vorige week al weten zichzelf te willen opvolgen. Andere namen die vallen voor de kandidaturen zijn Theo Francken, Anneleen Van Bossuyt en Valerie Van Peel. Zaterdag 6 februari maakt de partijraad van N-VA hun beslissing.

Niet alleen Kanko wil haar kandidatuur nog niet officieel bevestigen. Uitgezonderd van Parys wachten de kandidaten af tot de einddatum voor het indienen van de kandidaturen, zijnde aankomende zondag. Kanko is nog maar recentelijk lid van N-VA. Ze werd in 2018 verkozen als Europees Parlementslid voor de partij. Voordien was ze actief als MR-lid in de gemeente Elsene.

Ze staat vooral bekend om haat persoonlijke getuigenis over vrouwelijke genitale verminking. In 2017 kreeg ze van N-VA, nog voor ze lid was, de Ebbenhouten Spoor. Deze prijs wordt elk jaar door de partij uitgereikt aan een ‘verdienstelijke nieuwe Vlaming’. “Als politica brengt ze een verhaal over veiligheid, over economie, over onderwijs dat een verademing is in Franstalig België”, zei Louis Ide, Algemeen secretaris van N-VA, bij de uitreiking. “Als schrijfster geeft haar verhaal kracht aan vrouwelijke migranten om zich voor een stuk te onttrekken aan de sociale dwang die ze dikwijls nog binnen hun eigen gemeenschap ondervinden en zo hier echt een nieuw leven op te bouwen.”