Op zondag 31 januari zal, vanaf elf uur in Brussel aan het Atomiumsquare, een manifestatie plaatsvinden onder de naam ‘afzetting van de federale regering’. De protestactie is aangekondigd en georganiseerd door ondernemer Jos De Groof jr. en inmiddels tekenden reeds 7.000 mensen present. Het event op zich heeft inmiddels ook ruim 40.000 geïnteresseerden. Wij spraken met de initiatiefnemer die blijkbaar een gevoelige snaar bij vele ontevreden burgers wist te raken.  

“Onze premier houdt een nieuwjaarsreceptie van de Open VLD, zonder mondmaskers. Het werkvolk en de kleine zelfstandige kan het hoofd niet/amper boven water houden, wordt beboet als we op de koffie gaan bij onze families”, zo begint de oproep van De Groof jr. op Facebook. 

De Groof is zaakvoerder van NRG MAN, een bedrijf dat zonnepanelen installeert. De druppel die de emmer deed overlopen was de uitspraak van het Grondwettelijk Hof over  de 15 jaar terugdraaiende teller voor zonnepanelen-eigenaars.

Maar hij haalt ook uit naar het begrotingstekort. Dat gaat volgens hem “ten koste van de welvaart van de drie volgende generaties als we dit beleid niet stoppen!”

Ook de agressie tegen politiediensten is een doorn in het oog voor De Groof jr.. die daarom uitdrukkelijk oproept tot een “vredevolle en geweldloze manifestatie om ons respect voor de politie te tonen!”

“Enkel zo kunnen we ons verlossen uit de klauwen van deze gangsters in kostuum!”, klinkt het tenslotte. 

Wij vroegen De Groof jr. wat hem inspireerde tot dit initiatief. 

SCEPTR: U roept op tot een manifestatie met als titel ‘afzetting van deze regering’? U bereidt toch geen ‘coup’ voor?

DE GROOF JR.: “Neen. Mijn initiatief is ontstaan uit een frustratie rond het nieuws over de terugdraaiende teller van de zonnepanelen. We hebben ons klanten correct geïnformeerd. Maar ik vind het ‘not done’ om tijdens het spel, de spelregels te veranderen. Iets met terugwerkende kracht afnemen, is gewoon diefstal.”

“Het is alsof je aan kinderen eerst een snoepje geeft om het nadien terug te vragen.”

SCEPTR: Reeds van bij aanvang waren er vragen over de grondwettelijkheid van die beslissing.

DE GROOF JR.: “Het enige bezwaar was dat er discriminatie zou zijn tussen eigenaars van zonnepanelen en niet-eigenaars. In mijn ogen had iedereen het recht zonnepanelen aan te schaffen. Wat niet wegneemt dat ik vind dat de discriminatie waarover sprake je reinste onzin is.”

SCEPTR: Het gaat natuurlijk over een beslissing van het Grondwettelijk Hof.

DE GROOF JR.: “Als ik zie hoe de politiek verweven is met de VREG, hoe verweven de politiek is met Fluvius, en hoe verweven het grondwettelijk hof is met de politiek, heb ik daar mijn vragen bij.”

SCEPTR: U klaagt ook de hypocrisie van de politiek aan en verwijst naar de nieuwjaarsreceptie van Open Vld? U lijkt erg boos?

DE GROOF JR.: “Ik ben niet boos, wel enorm teleurgesteld. We zijn de melkkoe van de overheid. Ik wil dat dat stopt.”

SCEPTR: Bedoelt u met die ‘wij’ vooral zelfstandigen?

DE GROOF JR.: “Iedereen, of je nu werknemer bent in een bedrijf, of je koopt samen met je partner een huisje. Je bent een melkkoe van de staat. Ga maar na hoe vaak je belast wordt voor het zelfde. Als België een land zou zijn, zou het al lang failliet zijn.”

“Onze generatie moet de rekening betalen van de Woonzorgcentra van onze ouders en grootouders. Want enkel met hun pensioen dat ze ontvangen na jarenlang hard werken kunnen ze hun rekeningen niet betalen.”

SCEPTR: Waarom plaatste u de foto van de Open Vld nieuwjaarsreceptie?

DE GROOF JR.: De massale reactie op mijn oproep is het gevolg van het wanbeleid dat vandaag gevoerd wordt. De voorbeeldfunctie van politici is vandaag nul komma nul as je het mij vraagt.”  

SCEPTR:  Vreest u niet dat u zal weggezet worden als ‘corona-ontkenner’?

DE GROOF JR.: Ik ben helemaal geen coronaontkenner. Ik heb in mijn familie een situatie gehad waar iemand bijna ten dode was opgeschreven maar er gelukkig nog doorgekomen is. Ik geloof ook in het nut van mondmaskers in bepaalde situaties.”

SCEPTR: Aan welke coronamaatregelen stoort u zich als ondernemer het meest?

DE GROOF JR.: “Zo zouden kappers en schoonheidssalons toch moeten kunnen werken, vind ik. De situatie in de horeca is ook erg. Toen ik vorige week een afhaalmaaltijd ging ophalen zag je in dat restaurant aan elke tafel plexiglas. Iedereen draagt een mondmasker. Meer kan je niet doen hé?”

“Die ondernemers hebben geïnvesteerd, en wat krijgen ze als dank terug? Ze moeten opnieuw sluiten. Wie na acht uur nog een fles wijn zou durven verkopen wordt behandeld als een ‘gangster’.”

SCEPTR: Kan u misschien een concreet voorbeeld geven van wat voor u ‘hypocriet’ is?

DE GROOF JR.: “Dan zie je die Marc Van Ranst dit weekend in Izegem op een lokale plaatselijke markt wat biertjes uitdelen… ‘om de horeca een hart onder de riem te steken’… Neen, zelfs die kleine boterham die ze nog hebben wordt hen afgenomen. Heel die hypocrisie stoort me mateloos.”