De genocide en onderdrukking van de Oeigoeren door de Chinese communistische overheid gaat verder. De overheid wordt beschuldigd van massale gedwongen sterilisatie in de regio. Op Twitter brengt China een volledig ander verhaal. Daar werd er beweerd dat “vrouwen dankzij de bestrijding van extremisme niet langer babymakers zijn.” Twitter zei eerst dat de tweet niet tegen de regels was, maar het bericht is ondertussen well offline gehaald na de massale kritiek. Het is onduidelijk of de Chinese ambassade dit bericht zelf verwijderd heeft, of als Twitter actie ondernomen heeft.

 “Studies tonen aan dat door het proces om extremisme uit te roeien, de geesten van de Oeigoervrouwen in Xinjiang geëmancipeerd zijn,” stond er in de tweet te lezen. “Gendergelijkheid is toegenomen en de reproductieve gezondheid is ook verbeterd. Vrouwen zijn niet langer babymakers, maar hebben zelfvertrouwen en zijn onafhankelijk.”

China ontkent de strafkampen

De woorden zijn verwijderd, maar ze echoën nog steeds over het hele internet. De tweet kreeg een gigantische backlash en internationale media-aandacht. Zeker omdat het regime ervan beschuldigd wordt gedwongen te steriliseren. De Chinese overheid ontkent dit echter volledig. China ontkent de volledige vervolging van de Oeigoeren.

De strafkampen waar Oeigoeren naartoe gestuurd worden, zijn volgens China “heropvoedingscentra”. Maar mensen die de kampen hebben overleefd en naar Kazachstan wisten te vluchten, vertellen een heel ander verhaal. Ze moesten uren in de meest pijnlijke posities zitten, werden mishandeld…

“Geboortecijfer moet naar 0%”

Adrian Zenz, een laatstejaarsstudent Sinologie, vertelt aan ABC News dat “China voortdurend de beschuldigingen van genocide probeert af te weren.” Volgens zijn onderzoek afgelopen juni is er zeer duidelijk bewijs dat er “gedwongen massasterilisatie” plaatsvindt. Nu het duidelijk wordt dat het geboortecijfer in de regio zeer sterk daalt, moet de overheid met excuusjes afkomen over de oorzaak. Daarom beweren ze nu dat het te maken heeft met “de uitroeiing van extremisme”, in de hoop dat de gedwongen sterilisatie geheim blijft.

“Ik dacht eerst dat het geboortecijfer daalde door de kampen en de onzekerheid, maar er zijn plannen om het geboortecijfer naar bijna 0 te reduceren. Het geboortecijfer is van 1,6% in 2017 naar 1% in 2018 gedaald. De natuurlijke bevolkingsgroei is van 1,1% naar 0,6% gedaald,” concludeert Zenz.