Donderdagavond heeft Noord-Korea beelden de wereld in gestuurd waarop ze een nieuwe ballistische raket presenteren. Dit gebeurde tijdens de militaire parade die werd gehouden om het einde te vieren van het congres van de regerende Koreaanse Arbeiderspartij.

Hoogstwaarschijnlijk werden de raketten ook net nu voor de inauguratie van een nieuwe Amerikaanse president getoond om de druk op Amerika te verhogen. Tijdens het partijcongres noemde Noord-Koreaans leider Kim Jong-un de Verenigde Staten nog hun ‘grootste’ vijand. Bovendien lopen momenteel de onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea over het nucleair programma zeer stroef.

Aan het einde van de parade toonden de Noord-Koreanen verschillende ballistische raketten die vanaf onderzeeërs kunnen worden afgevuurd. Ook wel gekend als SLBM’s of Submarine-launched ballistic missiles. Deze ballistische raketten kunnen hoogstwaarschijnlijk ook kernkoppen dragen. Waardoor ze kunnen ingezet worden als massavernietigingswapens. Door het opschrift ‘Pukguksong-5’ kan sterk worden vermoed dat de raketten een verbeterde versie zijn van de ‘Pukguksong-4-rakketten’ die in oktober vorig jaar werden gepresenteerd.