In een onderzoek van het Australische Lowy Institute worden 98 landen gerangschikt voor hun aanpak in verband met het bedwingen van het coronavirus. België landt daarbij op de 72ste plaats in de lijst. Bovenaan vinden we Nieuw-Zeeland terug, waar het virus volledig onder controle is en de inwoners opnieuw het oude leven hebben kunnen opnemen.

De ranglijst werd opgesteld aan de hand van zes criteria. Aantal gevallen, aantal gevallen per miljoen, aantal doden, aantal doden per miljoen, aantal tests per duizend mensen en aantal gevallen in verhouding tot het aantal tests. Dit levert België plaats 72 van de 98 op. Vergelijkend: Duitsland strandde op plaats 55, het Verenigd Koninkrijk op plaats 66, Frankrijk op plaats 73 en Nederland op 75.

(Lees verder onder de tweet)

Enkele belangrijke landen, zoals bijvoorbeeld China, werden niet in de lijst opgenomen omdat er door deze landen niet genoeg cijfers werden gepubliceerd over hun teststrategie. Toch is China er zeker van dat ze als grote winnaar uit de pandemie komen, ook al vond het virus daar zijn oorsprong. Volgens Peking is het autoritaire systeem veel efficiënter dan de democratieën in de landen waar het virus lelijk huishield.

Landen als Australië, Nieuw-Zeeland en Cyprus vormen de top tien. Opvallend is dat dit voornamelijk eilanden zijn. Zij hadden de luxe om de grenzen op een efficiëntere manier te sluiten en te controleren.