In Frankrijk loopt een onderzoek tegen negen verdachten voor de aanval op de 15-jarige Yuriy midden januari. Daarbij raakte het slachtoffer zwaargewond. Op sociale media doken later beelden op van de feiten, die heel wat stof doen opwaaien in Frankrijk.

De 15-jarige Yuriy werd op 15 januari door een tiental jongeren aangevallen op het dak van een winkelcentrum in het 15e arrondissement van Parijs.

Beelden van de aanval circuleren sinds 22 januari op sociale media. Daarop is te zien hoe een tiental jongeren in sportkleding en jassen met kap Yuriy op de grond schoppen en slaan. Daarbij maken ze gebruik van stokken. Nadien laten ze het slachtoffer bewegingloos achter.

Zaterdag zijn negen mensen voorgeleid bij de onderzoeksrechter en daarna in beschuldiging gesteld. Vijf van hen voor poging tot moord, een zesde voor medeplichtigheid. Vier minderjarigen en één volwassene zijn in voorlopige hechtenis genomen. De vier andere zijn onder gerechtelijk toezicht geplaatst. Dat meldt een gerechtelijke bron.

De zaak zorgt voor heel wat ophef in Frankrijk. De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, noemde de feiten “een aanval van ongelooflijke wreedheid”