De Nederlandse regering is gevallen. Premier Mark Rutte (VVD), die kabinet-Rutte III leidde, zal vandaag nog zijn ontslag aanbieden bij de Koning. Voormalig minister van Economische Zaken en Klimaat, Eric Wiebes (VVD), kondigde daarbij ook zijn ontslag aan.

De oorzaak van het breken van de Nederlandse coalitiepartijen is de ‘toeslagenaffaire’. Ongeveer 26.000 ouders werden onterecht beschuldigd van fraude met de toeslag voor kinderopvang. Door de harde fraudeaanpak bij de belastingdienst, die tienduizenden euro’s terugvorderde, kwamen duizenden mensen in financiële problemen terecht. Bijgevolg werd de vraag naar de regering om op te stappen steeds luider.

Vrijdag kwam in de Nederlandse ministerraad dan ook het verdict. Donderdagavond beslisten de verschillende partijen intern al wat er ging gebeuren. Het kabinet gaat nu demissionair verder, waarbij ze de lopende zaken blijven waarnemen. De partijen bezweren bovendien dat zij hun werk op het gebied van de coronacrisis gewoon blijven doen. Alle bewindspersonen zullen ook gewoon op hun post blijven zitten.

“Terecht dat het kabinet aftreedt”, reageert voorzitter van de PVV op Twitter. “Onschuldige mensen zijn gecriminaliseerd, hun levens verwoest en de Kamer is daarover onjuist en onvolledig geïnformeerd. Maar ongeloofwaardig als de verantwoordelijken straks gewoon weer doorgaan als lijsttrekker.”

(Lees verder onder de tweet)

Uit verschillende partijen wordt gevraagd aan Rutte om zich bovendien terug te trekken als lijsttrekker. Deze kondigt aan dat niet te doen. Lodewijk Asscher, lijsttrekker van de Nederlandse sociaaldemocraten, kondigde gisteren al aan dit wel te doen. Zijn naam dook vaak op in de toeslagenaffaire aangezien hij toen optrad als minister van Sociale zaken.

(Lees verder onder de tweet)

Fractievoorzitter Forum voor Democratie, Thierry Baudet, vindt echter dat terugtrekken als lijsttrekker maar een vorm van verantwoordelijkheidsgevoel zou tonen. “Als Rutte en Hoekstra het zouden menen, als ze écht verantwoordelijkheid zouden willen nemen voor het toeslagenschandaal, zouden ze zich – net als Asscher – terugtrekken als lijsttrekker.”, schrijft hij op Twitter. “Zolang ze dat niet doen is dit “aftreden” niets dan symboolpolitiek voor de bühne.”

Persconferentie: “Alle informatie over kabinetsbesluit automatisch openbaar”

Rutte vertelt tijdens de persconferentie dat er een compensatie zal komen voor alle getroffen ouders. Daarnaast komt er een nieuwe maatregel die alle informatie over kabinetsbesluiten automatisch openbaar zal maken. Daaronder vallen alle notities van ambtenaren en politieke adviseurs die ten grondslag liggen aan een kabinetsbesluit. Dit omdat er in het toeslagenrapport vooral scherpe kritiek ontstond op het achterhouden van informatie en ambtelijke notities die niet meer gevonden konden worden.