Navalny is onmiddellijk gearresteerd bij aankomst in Rusland. Enkele dagen geleden meldde hij al dat hij wilde terugkeren naar zijn moederland, maar de Russische Federale Penitentiaire Dienst, FSIN, waarschuwde hem dat hij onmiddellijk bij aankomst zou gearresteerd worden en dat is wel degelijk gebeurd.

Navalny werd in 2014 veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf voor fraude, hoewel oppositie vaak meent dat het proces oneerlijk verliep. Hij mocht op vrije voeten blijven, zolang hij zich maar twee keer per maand meldde bij de dienst. Dat moest hij doen tot 29 december 2020. Door zijn vergiftiging met Novitsjok, is dat uiteraard niet gelukt in de laatste maanden. Daarom werd zijn voorwaardelijke straf omgezet tot effectieve gevangenistijd.

“Ik ben van niets bang en raad jullie aan ook niet bang te zijn” – Navalny

Volgens de oppositie is dit om Navalny uit Rusland te houden. Hij heeft namelijk de keuze: “blijf weg of je wordt gearresteerd.” Het was met andere woorden een soort poging om hem te verbannen. Navalny zei dat hij echter “van niets bang was” en hoe dan ook wilde terugkeren. Eenmaal aangekomen was het nog een laatste afscheidskus voor zijn geliefde en daarna werd hij onmiddellijk in de boeien geslagen. De Europese Unie en verschillende Amerikaanse beambten roepen Rusland op hem onmiddellijk vrij te laten.

In een reactie bij aankomst zei Navalny het volgende: “Het is de beste dag van de voorbije vijf maanden. Ik ben zeer gelukkig dat ik toegekomen ben. Nu ga ik naar buiten en onmiddellijk naar huis, omdat ik gelijk heb dat alle criminele zaken gefabriceerd zijn. Niet alleen de waarheid heb ik aan mijn kant, maar ook de rechtbank. Ik ben nergens bang voor en raad u aan ook nergens voor te vrezen.”

“Ze zijn bang van hem, kijk hoeveel mensen hier nu zijn”

Zijn vrouw reageerde ook voor de camera. Ze gelooft dat de regering en de autoriteiten bang zijn van Navalny. “Kijk hoeveel mensen samengekomen zijn enkel omdat iemand terugkeerde naar zijn moederland,” zegt ze. “Het belangrijkste wat hij zei, is dat hij niet bang is. Ik ben ook niet bang en raad jullie ook aan niet bang te zijn.” Toen ze instapte in een wagen, begonnen meerdere omstaanders te applaudisseren.