De N-VA wil dat militairen in buitenlandse operaties op de prioriteitenlijst komen om als eerste te vaccineren. Dat wil de partij nadat een missie in Niger werd opgeschort door een corona-uitbraak. 50 militairen die deelnamen aan de operatie, operatie New Nero, moesten geëvacueerd worden. Kamerleden Theo Francken, Peter Buysrogge en Darya Safai vormen hiervoor een gemeenschappelijk front: “we vragen een uitzondering voor deze beperkte groep die we naar landen sturen met erg beperkte medische faciliteiten. Een oorlogszone als de Sahel is al een uiterst gevaarlijke omgeving, ze kunnen dit extra risico missen.”

Wie als eerste gevaccineerd wordt, hangt af of iemand al dan niet tot een risicogroep behoort. Medisch personeel, medewerkers of bejaarden in woonzorgcentra… staan zeer hoog op die lijst. Eerder vroeg de politie ook om prioritair gevaccineerd te worden, nadat een besmette persoon spuugde naar agenten. Nu vraagt de N-VA om ook militairen op buitenlandse missie op het prioriteitenlijstje te zetten.

Drie Kamerleden sluiten zich hierbij aan

Kamerlid Peter Buysrogge vindt dat noodzakelijk: “we sturen onze troepen naar landen als Mali, Afghanistan, Niger, Jordanië om daar voor ons de strijd te voeren tegen IS en andere jihadistische groeperingen. Defensie neemt de nodige voorzorgsmaatregelen, maar kan natuurlijk nooit een uitbraak voor 100% uitsluiten. In de besloten omgeving van een militaire basis grijpt het virus dan ook vliegensvlug en ongenadig om zich heen”.

Ook Darya Safai steunt dit voorstel: “de omgeving waar zij worden ingezet is al uiterst gevaarlijk: bermbommen, mortieraanvallen, zelfmoordaanslagen,… Onze troepen krijgen medische ondersteuning bij hun opdracht, maar we mogen niet vergeten dat ze nog steeds duizenden kilometers verwijderd zijn van deskundige verzorging in onze ziekenhuizen. Het betreft ook een kleine groep, 2000 vaccins zouden moet volstaan om onze militairen in operatie in het buitenland te kunnen beschermen. Defensie zou hen voorrang mogen geven bij de vaccins die ze zelf verstrekt”.

“Een uitbraak kan plots onze deelname lamleggen”

Ten slotte sluit Theo Francken zich hierbij aan. Het ministerie van Defensie werkt namelijk niet geïsoleerd van de buitenwereld in het buitenland. Militairen maken deel uit van internationale coalities, waardoor de kans op contact met corona zeer hoog is. “een uitbraak kan plots onze deelname aan een operatie lamleggen,” zegt Francken. “We moeten vermijden dat ineens onze F-16’s aan de grond moeten blijven en grondtroepen in Syrië en Irak niet meer kunnen rekenen op onze luchtsteun. IS en Al-Qaeda zullen niet wachten tot onze troepen genezen zijn”. “Men rekent niet alleen op ons, de coalitiegenoten zijn ook bezorgd om het welzijn van hun eigen troepen. Ze zullen het niet appreciëren als een ongevaccineerd Belgisch detachement de gezamenlijke missie in gevaar brengt”,