In een interne evaluatie maakt de Moslimexecutieve gewag van interne extremistische tegenwerking bij het uitbouwen van een institutionele of Europese islam. Dat schrijft De Standaard.

Uit het rapport blijkt dat verschillende leden van het orgaan deelnamen aan activiteiten van extremistische bewegingen. Vier Brusselse en een aantal Vlaamse vertegenwoordigers zouden de moslimgemeenschap daarbij opgestookt hebben tegen de Moslimexecutieve.

“Meerdere afgevaardigden uit extremistische bewegingen”

“Het is gebleken dat meerdere afgevaardigden uit extremistische bewegingen en netwerken kwamen”, aldus het rapport. “Jarenlang hebben ze geprobeerd om het EMB te verlammen en zijn leden weg te leiden van een geïnstitutionaliseerde islam.”

Sinds de Saoedische Islamitische Wereldliga zich in 2019 terugtrok uit de Grote Moskee in Brussel – een gevolg van de aanbevelingen van parlementaire onderzoekscommissie 22/3, ziet de Moslimexecutieve in verandering. Waarschijnlijk duidt het rapport op het wahabisme, de strenge islamstroming die door Saoedi-Arabië wordt uitgedragen.

De problemen zijn nog niet van de baan. Intussen lijkt de Saoedische invloed plaats te hebben gemaakt voor Marokkaanse en Turkse inmenging.