Vlaams minister Bart Somers (Open Vld) heeft de procedure opgestart om de erkenning van de Yesil Camii-moskee in Houthalen-Helchteren af te nemen. Dit nadat de imam van de moskee een homofoob bericht plaatste op Facebook. Dat meldt HLN

Het Agentschap Binnenlands Bestuur botste op Facebook op het bericht van de imam, die zijn afkeer voor homoseksualiteit niet onder stoelen of banken stak. Zo zei hij onder meer dat homoseksualiteit ziekte en verval meebrengt en probeerde op die manier uit te leggen waarom homoseksualiteit verboden is binnen de islam. Ze gaven bevoegd minister Somers het advies de erkenning van de moskee af te nemen. 

“Binnen de moskee zijn er uitspraken gedaan die homofoob zijn. Ze gaan in tegen de mensenrechten. Het gevolg daarvan is dat ik een procedure moet opstarten tot opheffing van de erkenning”, aldus Somers aan HLN. Er zal overlegd worden met verschillende instanties en ook de moskee zelf krijgt de kans zich te verdedigen. Binnen 60 dagen zal een beslissing volgen. 

De moskee mag in de tussentijd wel gewoon open blijven. Ook wanneer de moskee haar erkenning zou verliezen, mag ze gewoon open blijven. “Als de erkenning ingetrokken wordt, betekent dat niet dat de moskee gesloten wordt. Het betekent dat er geen subsidies meer zijn vanuit Vlaanderen en het betekent dat er een probleem is ten aanzien onze fundamentele spelregels.”

1 REACTIE