Het federale kernkabinet wil het invullen van het Passenger Locator Form (PLF), een coronatest en quarantaine verplichten voor wie langer dan 16 uur in het buitenland verblijft. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Een finale beslissing daarover zal pas genomen worden door het Overlegcomité met de verschillende regeringen van het land, dat mogelijk vervroegd samenkomt.

Momenteel hoeven mensen die minder lang dan 48 uur in het buitenland verblijven geen Passenger Locator Form (PLF) in te vullen en dus niet de bijhorende coronatest en quarantaine te ondergaan. De expertengroep GEMS stelde een verstrenging van die maatregel voor, nu de ‘Britse’ coronavariant zich verspreidt in ons land. Concreet zou gedacht worden aan een PLF-verplichting na 16 uur in een rode zone in plaats van 48 uur.

Als het aantal coronabesmettingen opnieuw zou toenemen, wordt onder meer gedacht aan een vervroegde avondklok, het opnieuw sluiten van ‘niet-essentiële’ winkels en de verplichting van mondmaskers bij leerlingen onder de 12 jaar.