Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zorgde dinsdagavond voor opschudding nadat ze via een ministerieel besluit de verlenging van de coronamaatregelen tot 1 maart aankondigde. Daarop kwam een verduidelijking dat het om een “technische verlenging” ging, waarover niet gecommuniceerd is “om geen verwarring te veroorzaken”.  

Toch was net dat wat er naar aanleiding van de berichten ontstond op sociale media. Heel wat mensen begonnen zich vragen te stellen. En bekritiseerden de minister omwille van de communicatie. Daarop zag de minister zich genoodzaakt een en ander te nuanceren. 

In een tweet probeerde ze bij te sturen: “Voor alle duidelijkheid: een corona-mb heeft altijd een geldigheidsduur van ‘ongeveer 6 weken’. Ook het MB van vandaag. Enige aanpassing is de heropening van de rijscholen. Dit neemt niet weg dat de maatregelen na het overlegcomité van 22 januari kunnen worden aangepast.”

(lees verder onder deze tweet)

“Niet gecommuniceerd om geen verwarring te veroorzaken”

Dat het ministerieel besluit aangepast werd met de heropening van de rijscholen wekt op zich weinig verbazing. Maar dat tegelijkertijd ook de geldigheidsduur van het besluit is aangepast tot 1 maart deed diverse burgers de wenkbrauwen fronsen. 

Concreet betekende dit namelijk dat het MB verlengd werd. Ook de bijsturing in de communicatie had niet meteen het gewenste effect. 

Het ontlokte vooral nieuwe kritiek uit en leverde heel wat cynische reacties op. Grondwetsspecialist Hendrik Vuye noemde het op op Twitter een “heel stiekeme” verlenging. Maar ook bij de andere Twitteraars moest de minister op weinig begrip rekenen.