Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) vraagt begrip voor de trage opstart van de vaccinaties in ons land. “Wij zijn niet bij de snelste, we zijn voorzichtig”, aldus Vandenbroucke in VTM Nieuws. Tot nog toe werden in ons land amper een 700-tal vaccins toegediend.

Vorige week werd wereldwijd begonnen met het toedienen van coronavaccins. Opvallend: ons land heeft momenteel 10.000 vaccins ter beschikking, maar er werden nog maar ongeveer 700 mensen gevaccineerd. Dat terwijl in andere landen al tienduizenden of zelfs honderdduizenden mensen gevaccineerd werden. Minister Vandenbroucke beloofde enkele weken geleden een vlotte uitrol van de vaccinaties, maar dat blijkt toch stroever te verlopen dan beloofd en verwacht.

In VTM Nieuws werd Vandenbroucke gevraagd naar de reden van die stroeve opstart. “We zijn zeer voorzichtig gestart en dat is slim. Het is wel de bedoeling dat het tempo opgedreven wordt. Op een bepaald moment mag geen enkel vaccin in de diepvries ongebruikt zitten.” Nochtans zullen de komende week nog steeds tienduizenden vaccins in de ‘diepvries’ zitten. Er komen komende dagen 90.000 vaccins bij, daarvan zullen er amper 6.600 gebruikt worden.

“Wij zijn niet bij de snelste, we zijn voorzichtig“, aldus Vandenbroucke. “We zijn snel genoeg op voorwaarde dat we na deze week de machine op volle toeren laten draaien. Wat deze week betreft: opstarten wil zeggen voorzichtig opstarten. Onderschat de logistieke operatie niet.”