Afgelopen week zat het er bovenarms op tussen politici en experten. “Pijnlijk”, vindt Groen-voorzitter Meyrem Almaci, die in een interview in De Zondag oproept tot kalmte. “We moeten de virologen dankbaar zijn”, klinkt het.

Georges-Louis Bouchez haalde afgelopen week in Terzake uit naar viroloog Marc Van Ranst. De MR-voorzitter hekelde onder andere de communicatie van de viroloog. Van Ranst noemde die kritiek “zeer teleurstellend”. “Academici zijn geen consultants die braafjes zwijgen wanneer ze betaald zijn”, aldus de viroloog.

“Ik vond dat pijnlijk. Ik heb de tv uitgezet. Wie heeft daar nu iets aan?”, vraagt Meyrem Almaci zich af. “Ik heb liever geluisterd naar de serene woorden van de premier in de Kamer. Ik sta volledig achter zijn pleidooi voor meer rust in het debat.”

Of Almaci vindt dat de virologen te veel communiceren? “Ik heb veel respect voor die mensen. Zij hebben het vuile werk opgeknapt voor de afwezige regering in de eerste lockdown. We moeten hen dankbaar zijn. Ze leveren ook echt fantastisch werk. Maar het zijn niet de virologen die beslissen. De politiek beslist.”

“Ik wil iederéén oproepen, virologen, opiniemakers en politici: wees sereen in deze woelige tijden. De mensen hebben geen nood aan opbod en geruzie. Elke dag iets toeteren, dat is écht niet goed voor het mentaal welzijn. Integendeel, dat verhoogt de onzekerheid”, besluit Almaci.

1 REACTIE