Marine Le Pen, voorzitter van het Rassemblement National, pleit voor een hoofddoekverbod in de publieke ruimte. Dat heeft ze vrijdag gezegd op een persconferentie. Recente peilingen voorspellen een nek-aan-nekrace tussen Le Pen en de Franse president Emmanuel Macron bij de presidentsverkiezingen in 2022.

Marine Le Pen vertelde de aanwezige journalisten dat ze de hoofddoek ziet als een “islamistisch kledingstuk”. Ze stelde tevens een wet voor om “islamistische ideologieën” te verbieden, die volgens haar “totalitair en moorddadig” zijn.

Als er vandaag presidentsverkiezingen zouden plaatsvinden, zou Le Pen 48 procent halen. President Macron zou herverkozen worden met 52 procent van de stemmen. Dat schrijft de Franse krant Le Parisien op basis van een online peiling.

“Het is een peiling, een momentopname, maar het laat zien dat een overwinning mogelijk is”, aldus Le Pen.

Le Pen scoorde nog nooit zo hoog in de peilingen, maar de Franse politicoloog Jean-Yves Camus benadrukt dat het nog te vroeg is om er veel belang aan te hechten. Ze profiteert van de woede en frustratie rond de coronapandemie en de onthoofding van de Franse leerkracht Samuel Paty in oktober. “Dat had een enorme impact op de publieke opinie”, besluit Camus.