Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) erkent dat er integratieproblemen zijn, maar vindt dat daarmee niet alle personen met een migratie-achtergrond geviseerd mogen worden. Dat zegt hij in De Afspraak. Tegelijkertijd vindt hij dat de ‘omvolking’-uitspraken van het Vlaams Belang niet door de beugel kunnen.

“Het is wèl zo dat er een aantal mensen zijn die af en toe voor problemen zorgen in de samenleving, en die moet je aanpakken”, zegt Mahdi. “Maar dat is een kwestie van integratie, en van de migratie op de juiste manier te gaan behandelen. Ik ben ervan overtuigd dat als je mensen op de juiste wijze integreert, dat niemand daar een probleem van zal maken.”

Molenbeek

“Ik heb lang in Molenbeek gewoond”, klinkt het. Als ik vaststel dat in bepaalde wijken, sommige mensen al heel hun leven wonen en na 40 jaar nog geen woord Frans of Nederlands kunnen, dan zit je met een probleem.”

“Want dan krijg je partijen die zeggen dat de integratie is gefaald”, zegt de staatssecretaris. “Dat is niet zo, maar er is een mooi Frans spreekwoord en dat zegt ‘een boom die valt, maakt meer geluid dan een groeiend bos’. Iedere boom die valt van iemand die zich misdraagt, zorgt ervoor dat de rest van de groep van dat bos dat groeit mee geïmpacteerd wordt door die ene persoon. Vooral als daar met een vergrootglas op sociale media continu enkel beelden worden getoond van mensen met een migratieachtergrond die zich misdragen, want dat zie je bij iedereen.”

Omvolking

De uitspraak van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken, dat de jongste migratiestatistieken van Statbel een bewijs zijn van “omvolking”, vindt Mahdi niet kunnen.

Ik heb ook gevraagd aan verschillende journalisten welke term zij zouden gebruiken als de autochtone bevolking in de loop der tijd vervangen wordt door een nieuwe Vlaming”, zo verduidelijkte Van Grieken zijn woordkeuze. “Geef me een andere term en ik zal die hanteren, maar de term ‘omvolking’ beschrijft redelijk goed het fenomeen.”

“Wel ik ben één van die personen”, zegt Mahdi De Afspraak. “Vindt u dat ik u omvolk? Vindt u dat ik een probleem ben voor de samenleving? […] De term [omvolking] betekent ook wel iets, hé. Hij komt vanuit het nazisme, is dus een geladen term. Hij werd ook gebruikt door een aantal extreemrechtse terroristen waaronder Anders Breivik die met die term geconfronteerd is geweest en dacht: ik moet hier ingrijpen.”

https://twitter.com/Ayan_Mo_Yu/status/1349456389828128772

1 REACTIE