Volgens ondervoorzitter van N-VA, Lorin Parys, is een coalitie met het Vlaams Belang niet mogelijk. “Ik kan geen zinnig woord over het Vlaams Belang vertellen”, klinkt het in een interview in ‘De Zondag’. Volgens Parys is het noodzakelijk dat de partij het centrum gaat opzoeken. “Dàt is onze plek”

“Ik vind het tijdverlies om over Vlaams Belang te praten. Ik kan daar geen zinnig woord over vertellen”, klinkt het in zijn interview.  “Mijn voorzitter is daarin kristalhelder: een coalitie met dit Vlaams Belang is onmogelijk. Ik volg hem helemaal.” Volgens Parys is het daarnaast niet nodig om de Vlaams Belang-kiezer terug te halen. “We moeten naar het centrum kijken. Dát is onze plek. Het is daar dat we moeten werven.”

Kandidaat-ondervoorzitter

Loryn Parys heeft zich ook opnieuw kandidaat gesteld als ondervoorzitter van N-VA. Deze rol die hij in 2018 op zich nam loopt binnen zes maanden af. “Ik vind dat een ongelooflijk boeiende functie, dus ik zal me opnieuw kandidaat stellen”, zegt hij. Ook grote namen als Theo Francken en Valerie Van Peel zouden klaar staan om deze rol op zich te nemen. “Ik weet nog niet wie de andere kandidaten zijn. Maar er is plaats voor twee ondervoorzitters. Het is de partijraad die uiteindelijk een keuze zal maken.”

Op de opmerking dat hij als ondervoorzitter grote kans maakt om Bart De Wever op te volgen als voorzitter reageert hij bescheiden. “Dat is niet aan de orde”, klinkt het. “Een ondervoorzitter is geen kroonprins. Het is vooral een interne functie. Een ondervoorzitter moet een werkpaard zijn die bereid is in de schaduw van de voorzitter te werken.”

“Ik wil erover waken dat de partij zich breed genoeg blijft zetten”, gaat hij veder. “Wij zijn een brede volkspartij, een gemeenschapspartij, en we moeten dat blijven. We moeten ons sociaal weefsel blijven koesteren. Het is geen geheim dat ik vooral inzet op sociale en warme thema’s. Dat is mijn meerwaarde. Ik vind dat het warme aspect, het gemeenschapsaspect, meer op de voorgrond mag komen. We zijn een warme partij, maar verstoppen dat soms te veel.”

1 REACTIE

  1. Alhoewel die Lorin Parys wazig blijft omtrent de redenen van zij afwijzing staat hij duidelijk niet op de lijn van de Vlaamsgezinden die de tweespalt binnen de Vlaamse beweging betreuren. Waaronder ook een niet te onderschatten gedeelte van de NVA- kiezers. De volgende verkiezingen zullen wellicht een en ander duidelijk maken.