Recente uitbraken van het coronavirus, onder meer van de Britse variant, in enkele Truiense scholen deden Limburgs gouverneur Jos Lantmeeters naar drastische maatregelen grijpen. Buitenschoolse activiteiten voor kinderen in 7 Limburgse gemeenten, Sint-Truiden, Nieuwerkerken, Gingelom, Heers, Wellen, Borgloon en Alken zijn verboden tot 12 februari 2021. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Na de besmettingen in een kleuter- en basisschool en in een kinderopvang in Sint-Truiden overlegden de stad Sint-Truiden, Limburgs gouverneur Jos Lantmeeters, Agentschap Zorg en Gezondheid samen met andere actoren.

Uit een testing bleek dat maar liefst één op de zes tests positief waren. Men vermoedt ook dat twee besmettingen met de Britse variant zich binnen de school bevonden.

Die resultaten zijn onrustwekkend. Daarom zijn donderdag opnieuw een 300-tal testen bij zowel leerlingen als personeelsleden uitgevoerd. Uit testresultaten van 280 leerlingen en 25 personeelsleden van kleuter- en basisschool Schuttershof blijkt dat bijna één op de zes besmet is met het coronavirus.

Gouverneur Jos Lantmeeters: “De ernst van de situatie laat ons geen andere keuze”

Gezien de eerdere bevestiging van twee besmettingen met de Britse variant, bevestigt dat het vermoeden dat die zich binnen de school bevond volgens de Stad Sint-Truiden.

Na het crisisoverleg is beslist om de testing in de regio Sint-Truiden uit te breiden naar de klassen waar de hoogrisicocontacten van de positief geteste personen verblijven én naar de ouders van positief geteste leerlingen. Ook kinderen jonger dan 6 jaar uit de reeds geteste scholen waarvan de ouders zich vrijwillig aanbieden kunnen getest worden.

Bijkomende maatregel is dat alle buitenschoolse activiteiten voor kinderen onder 13 jaar verboden zijn tot vrijdag 12 februari 2021 op het grondgebied van 7 Limburgse gemeenten.

 

“We zijn ons er ten volle van bewust dat dit een ernstige inperking is in de vrijheid van de burgers en dat dit ook een impact heeft op het hele gezin. Maar de ernst van deze situatie laat ons geen andere keuze. We volgen de evolutie verder op de voet op”, besluit Lantmeeters.