Koen Metsu (N-VA) is Kamerlid en burgemeester van de Antwerpse gemeente Edegem. In deze vrije tribune klaagt hij de ‘corona-onderbreking’ aan die gedetineerden mogen genieten volgens een nieuwe wet van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld). 

De eindejaarsfeesten zitten erop. ‘The most wonderful time of the year’.

Hoewel 2020 allesbehalve ‘wonderful’ was, is er één zekerheid: Alvorens vakantie te hebben genomen, werkten mensen al eens graag wat dingen af. Kwestie van met een schone lei 2021 te beginnen. Dat dacht klaarblijkelijk ook minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld).

Hou u vast. In de nieuwe wet Van Quickenborne, gesteund door de ganse Paars-Groene meerderheid, valt te lezen dat strafrechtelijk veroordeelden in ‘corona-onderbreking’ mogen gaan. De strafuitvoering wordt éven ‘on hold’ gezet.

U leest het goed: België is in ‘Lockdown Light’ we worden onderworpen aan een avondklok, onze geliefden mogen we niet meer bezoeken, laat staan eens goed vastpakken. Maar de gevangenisdeuren zet hij open.

Daders van terrorisme en zedenfeiten worden evenwel uitgesloten van de maatregel. Maar dan nog betekent de maatregel van de minister dat daders van onder meer zware drugsdelicten of pakweg opzettelijke slagen en verwondingen zomaar de gevangenis mogen verlaten.  

Blijf in uw kot! Behalve als u in de gevangenis, waar u thuishoort, vertoeft. Dat is nu anno 2021 het gouden ticket. In totaal konden er al 356 gedetineerden hun cel verlaten. Ze “kunnen genieten” van corona-verlof, meldde de minister letterlijk tijdens de commissie van 6 januari 2021. ‘Genieten’… een woord dat ik vooral alle andere burgers na al deze corona ellende toewens.

Nu, deze onbegrijpelijke wet beoogde dat enkele de minder zware criminelen eventjes vrijaf mogen nemen, namelijk zij die minder dan 10 jaar effectief moeten zitten. Hoewel je daar in België al flink je best voor moet doen! Ze zouden volgens de minister toch aan het einde van hun straf zijn.

In mijn gemeente kreeg ik al stoemelings te horen dat F.B., een zware crimineel die veroordeeld werd voor diverse feiten en een effectieve straf zou moeten uitzitten tot 2026, door de directrice van de gevangenis van Beveren net werd vrijgelaten op basis van deze nieuwe wet. Op het ogenblik dat ik dacht nergens meer vreemd van op te kijken, gebeurt dit. Deze crimineel wandelt terwijl u dit leest fluitend door onze straten, wellicht grijnzend naar onze regering.  

Een slag in het gezicht van de politie en parket die destijds alles in het werk stelde hem achter de tralies te krijgen. Moet er nog zand zijn? Zodat de minister zijn kop er nog dieper in kan steken?

Ik mag er bovendien niet aan denken welke psychologische impact de gevolgen van deze ondoordachte wet teweegbrengen bij slachtoffers, die onnodig nog eens slachtoffer worden. De coronacrisis hakte bij nagenoeg iedereen in op het mentaal welzijn. Bij de slachtoffers mag er blijkbaar nog een schepje bovenop.

Dit is – en ik wik en weeg mijn woorden – een beschaafd land onwaardig. Wanneer zal een straf eindelijk eens een straf blijken te zijn?  

Corona is een adequaat excuus voor veel dingen, maar dit kan écht niet door de beugel. Vivaldi draait zich alweer om in z’n graf.

Als ware het een evidentie werden de woonzorgcentra tijdens de lockdown hermetisch afgesloten. Bejaarden gingen achter slot en grendel.  

In de gevangenis lukt dit blijkbaar niet.

Ik begin stilaan te begrijpen waarom Geert Hoste geen eindejaarsconferances meer houdt. Ons land wordt soms te absurd om met humor te bevatten.

De grootmoeder die een kleinkind teveel ziet met Kerstmis betaalt zich blauw aan boetes. Zware criminelen lopen tijdens deze pandemie gewoon vrij rond.

En het wordt nog maffer. Niets of niemand houdt de vrijgelaten gedetineerden hier. Neem bijvoorbeeld crimineel F.B. Die heeft als klap op de vuurpijl een reispas naar Dubai aangevraagd. Hem tegenhouden blijkt onmogelijk. Lokaal doen we er echter alles aan om dit plezierreisje een halt toe te roepen. Als wij daar niet in slagen, ben ik erg benieuwd of hij zijn Passenger Locator Form bij terugkeer netjes zal invullen. Als hij al terugkomt. Want er is geen uitleveringsverdrag tussen Dubai en België.

Wie doet men hier buiten deze zware delinquenten een plezier mee? Ik denk dat er andere manieren zijn om het leven binnen de gevangenismuren draaglijker te maken voor onze cipiers. Hun klanten zonder pardon vrijlaten, behoort daar niet toe.

Een straf wordt uitgesproken om uitgevoerd te worden. Dat is één van de kernprincipes van ons rechtsysteem. Een les die onze nieuwe minister van Justitie gemist heeft. Hopelijk kan men ‘quick’ het tij doen keren. Voorlopig zit hij inde tang van deze linkse meerderheid.

Koen Metsu