Is de maatschappij doorgeslagen? Dat vragen heel wat Vlamingen zich af, nadat een man in het Belgisch-Limburgse Hasselt de politie belde om te waarschuwen voor een ‘samenscholing’. Die vond plaats voor het huis van de 8-jarige Vinz. Een kankerpatiëntje dat net uit het ziekenhuis was na een zware behandeling. Vijftien klasgenootjes, begeleid door hun leerkracht, verzamelden voor het huis om Vinz een warm welkom te geven na zijn allerlaatste chemokuur. Ook in Nederland pikte De Telegraaf dit bericht intussen op.

Volgens Lisa Meynen, de moeder van Vinz was dat een idee van enkele moeders van zijn klasgenootjes. 

“De professor heeft ons gezegd dat Vinz genezen zal zijn en dat dit de laatste chemokuur was. Er blijft altijd wel wat angst, maar nu volgen in principe enkel nog bestralingen. Dat wilden we toch wat in de kijker zetten en daarom zouden de klasgenootjes klaar staan in de straat als Vinz thuis kwam na een weekje UZ Leuven. Het is gewoon fijn als zijn vriendjes uit de klas, die allemaal in de buurt wonen, er voor hem zijn. We hadden met de mama’s ook goed afgesproken om zeker alle coronaregels te volgen. Toen Vinz arriveerde, kwam er een groot applaus, iets wat hem zichtbaar goed deed. Maar nog voor we binnen waren, stond de politie er al.”

Op sociale media is er massale verontwaardiging. De buurman die de politieman belde, krijgt felle kritiek. De politiewoordvoerster, Dorien Baens, zegt dat ze ter plaatse hebben vastgesteld dat er niets aan de hand was. “De kinderen waren allemaal jonger dan 12 jaar en de leerkrachten droegen allemaal een mondmasker. De ouders stonden, zoals de buren aangeven, op voldoende afstand van elkaar en droegen allemaal een mondmasker. Er zijn dus ook geen pv’s uitgeschreven.”

Vinz zelf blijft ondertussen, zeker tot na de paasvakantie, de lessen via internet volgen. 

Beste anonieme buur,
Ik hoop dat je genoten hebt van je ware heldendaad om de politie te bellen toen een 15-tal…

Geplaatst door Peter Van Eyndt op Zaterdag 9 januari 2021