Vanaf vandaag treedt het VN-verdrag voor het verbod op kernwapens in werking. “Maar het grote zwakke punt van het verdrag is dat het louter die landen verbindt, die op dit moment ook geen kernwapens hebben”, zegt Defensiespecialist aan de VUB, professor Alexander Mattelaer, in ‘De Ochtend’.

Ongeveer 50 landen tekenden het verdrag dat het bezit van kernwapens officieel illegaal maakt onder het internationaal recht. De grootmachten pasten echter allemaal. En ook België sluit zich niet aan. Volgens professor Alexander Mattelaer is het verdrag dan ook niet het geschikte instrument om aan reële ontwapening bij te dragen. “Het spoort kernwapenstaten niet aan om zich aan te sluiten omdat het geen enkele garantie biedt dat hun veiligheidsbelangen wel beschermd blijven”, klinkt het.

“Het verdrag kan beter geïnterpreteerd worden als een vorm van protest  tegen het gebrek aan vooruitgang in nucleaire ontwapening”, gaat hij verder. “We zien dat de officiële kernmachten elk op hun eigen tempo hun nucleair arsenaal hebben gemoderniseerd, en in sommige gevallen ook gevoelig uitgebreid.”