WikiLeaks-oprichter Julian Assange mag niet uitgeleverd worden aan de Verenigde Staten om daar terecht te staan voor aanklachten van spionage. Dat oordeelt het Britse gerecht.

Volgens strafrechter Vanessa Baraitser mag Assange niet uitgeleverd worden aan de VS vanwege risico’s voor zijn gezondheid en welzijn. Er wordt onder meer gevreesd dat hij zelfmoord zou kunnen plegen in het geval van uitlevering. Volgens Baraitser gaf de WikiLeaks-oprichter een “depressieve en wanhopige” indruk en zou hij “oprecht bang zijn voor zijn toekomst”.

De zaak heeft betrekking op de publicatie van honderdduizenden documenten over de oorlogen in Irak en Afghanistan, alsook diplomatieke berichten, door WikiLeaks. Volgens de aanklager hielp Assange Chelsea Manning bij het overtreden van de Amerikaanse spionagewet. Zo zou hij medeplichtig zijn aan het hacken van geheime informatie door anderen. Het publiceren van die informatie zou Amerikaanse levens in gevaar hebben gebracht, aldus de aanklagers.

Assange ontkende dat hij met Manning heeft samengespannen om Amerikaanse computers te kraken. Ook beweert hij dat niemands veiligheid door zijn acties in gevaar werd gebracht. Volgens de advocaten van Assange is zijn vervolging politiek gemotiveerd.