Zaterdag, omstreeks 19u, gingen politie-inspecteurs van de politiezone Brussel Noord over tot een covid-controle van een groep ‘jongeren’ die zich hadden verzameld aan het Noordplein. Een 23-jarige jongeman uit Kuregem, met Belgische nationaliteit, zette het op een lopen maar kon gearresteerd worden. Na zijn overbrenging naar het commissariaat verloor de man het bewustzijn. Agenten reanimeerden de man tot de aankomst van de MUG. De man is nog naar het ziekenhuis gebracht waar hij om 20.22 uur overleed. Zowel het parket als het Comité P onderzoeken de zaak. 

Op sociale media verschenen intussen al berichten, op het Instagram account ‘Bruxelles Story’. Daarin beschuldigt een jongeman de politiediensten van de ‘moord’ op Ibrahima B.

“Zeg ons de waarheid. Gerechtigheid moet geschieden. Opnieuw een moord te veel… Woensdag 13 januari om 15.00 uur voor het commissariaat aan het Noordstation.” 

Zijn boodschap is intussen 7.600 keer bekeken. De man schrijft dat de agenten vertelden dat de jongeman overleden is aan een hartstilstand. Maar in zijn bericht schuift hij de verantwoordelijkheid van de dood van de jongen bij voorbaat reeds in de schoenen van de politie. 

Uit goede bronnen, dicht bij het onderzoek, vernam SCEPTR dat tijdens de gebruikelijke veiligheidsfouillering pillen zijn aangetroffen op de jongeman. Aangezien alle elementen van het onderzoek er op wijzen dat het om drugs gaat zullen deze geanalyseerd worden.   

Het parket van Brussel heeft onmiddellijk een aantal onderzoeksopdrachten bevolen en heeft ook gevraagd dat het Comité P dat ter plaatste is afgestapt. Een wetsgeneesheer is aangesteld om een autopsie uit te voeren. Daarbij zal ook een toxicologisch onderzoek gebeuren. Dat laatste om uit te zoeken of de betrokkene onder invloed was van bepaalde stoffen.

Het parket liet ook alle beelden van de bewakingscamera’s in beslag nemen, zowel in het commissariaat als op de plaats van de interpellatie. Die zouden volgens onze bronnen de versie van de agenten bevestigen.   

Het onderzoek zal verder de juiste omstandigheden moeten bepalen die de oorzaak van het overlijden van Ibrahim B. kunnen verklaren.

Politie kop van jut voor ‘Bruxelles Story’: “Opnieuw een moord te veel”

De dood van de jongeman roept intussen nare herinneringen op aan het overlijden van de jonge Adil. Niet zo lang geleden verklaarde het parket nog dat de politie geen enkele schuld trof bij het overlijden van de jongen. Daarop ontstonden opnieuw protesten.

'Bruxelles Story' internetaccount zet aan tot protest en beschuldigt politie van moord.
‘Bruxelles Story’ internetaccount zet aan tot protest en beschuldigt politie van moord.

Ondanks het feit dat het onderzoek nog volop loopt heeft het er veel van weg dat bepaalde personen en groeperingen de situatie nu al aangrijpen om mensen op te hitsen tegen de politie.

De man achter het Instagramaccount ‘Bruxelles Story’ riep op om te verzamelen op woensdag 13 januari voor het politiecommissariaat aan het Brusselse Noordstation. Het parket doet er dan ook goed aan om snel te communiceren over alle elementen van het onderzoek. En misschien moeten lokale straathoekwerkers maar eens praten met de man achter het Instagramaccount.