Het Johnson & Johnson vaccin, dat net in de Verenigde Staten is goedgekeurd, biedt een sterke bescherming. Maar het wakkert ook de bezorgdheid over varianten aan. De werkzaamheid van het vaccin daalde van 72 procent in de Verenigde Staten tot slechts 57 procent in Zuid-Afrika. Daar is het vooral de zeer besmettelijke variant die de meeste coronagevallen veroorzaakt. Dat schrijft ‘The New York Times’.

Johnson & Johnson kondigde vrijdag aan dat zijn vaccin een sterke bescherming biedt tegen Covid-19. Mogelijk biedt het ook een krachtig hulpmiddel in de race tegen de wereldwijde toename van virusmutaties.

Die aankondiging ging wel gepaard met een belangrijke waarschuwing. De werkzaamheid van het vaccin daalde van 72 procent in de Verenigde Staten tot 57 procent in Zuid-Afrika, waar zoals u weet vooral de zeer besmettelijke variant van het virus dominant is.

Studies wijzen er op dat de Zuid-Afrikaanse variant ook de effectiviteit van de andere bestaande Covid-vaccins van Pfizer-BioNTech, Moderna en Novavax reduceert. Die variant verspreidde zich intussen al verder in minstens 31 landen.

Enige vaccin met enkelvoudige dosis

Bijkomend voordeel is dat er geen twee maar slechts een enkele toediening nodig is. Dat maakt de uitrol van de vaccinatie niet alleen sneller maar ook efficiënter. Johnson & Johnson is het enige farmaceutische bedrijf dat een vaccin met een enkelvoudige dosis voor Covid ontwikkelde. 

Het Johnson & Johnson-vaccin bleek alvast effectief in het voorkomen van ernstige gevallen van Covid – inclusief ernstige ziekte veroorzaakt door de variant, aldus het bedrijf. Hoewel ze minder effectief zijn dan de vaccins van Moderna en Pfizer beschouwen wetenschappers het Johnson & Johnson vaccin nog steeds als een sterk vaccin. Jaarlijkse ‘gewone’ griepvaccins zijn doorgaans 40 tot 60 procent effectief.