Democraat Joe Biden is officieel de 46ste president van de Verenigde Staten van Amerika. Hij legde zojuist de eed af op het balkon van het Capitool in Washington D.C..

Biden werd voorafgegaan door zijn vicepresident Kamala Harris. Zij werd beëdigd door opperrechter Sonia Sotomayor. Biden zelf werd beëdigd door opperrechter John Roberts.

In zijn – relatief korte – openingsrede verwees de kersverse president naar de bestorming van het Capitool, enkele weken geleden. “We hebben weer geleerd dat democratie waardevol is”, zei Biden. “En op dit uur heeft de democratie gezegevierd.”

Opmerkelijk: Biden verwees in zijn toespraak naar “witte suprematie”, die volgens hem geconfronteerd moeten worden. Daarnaast riep hij op tot eenheid: “Ik weet dat het spreken over eenheid voor sommigen als een dwaze fantasie kan klinken deze dagen. Ik weet dat de krachten die ons verdelen diep zitten en dat ze echt zijn. Ik weet ook dat ze niet nieuw zijn. Eenheid is de weg vooruit.”

Tot slot beloofde hij “onze allianties te herstellen en opnieuw met de wereld in contact te komen”, een verwijzing naar het America First-beleid van zijn voorganger Donald Trump.