Gebruikers die hun leeftijd niet hebben geverifieerd, zullen minstens drie weken geen toegang hebben tot de populaire app TikTok. Dat heeft de Italiaanse privacywaakhond beslist. Aanleiding is de dood van een tienjarig meisje na het spelen van een wurgspel via de app. Dat schrijft VRT NWS.

De toegang tot de populaire app TikTok zal geblokkeerd zijn voor gebruikers die hun leeftijd niet kunnen bewijzen. Dat heeft de Italiaanse databeschermingsautoriteit “met spoed” beslist na de dood van een tienjarig meisje. Het slachtoffer had deelgenomen aan de ‘blackout challenge’, een wurgspel waarbij je jezelf op de rand van verstikking brengt.

Het meisje werd woensdagavond bewusteloos aangetroffen in de badkamer van haar ouderlijk huis. Later overleed ze in het ziekenhuis van Palermo.

“Wij wisten van niks”, aldus haar vader in een Italiaanse krant. “Wij wisten dat ze op TikTok ging voor dansjes, om naar video’s te kijken. Hoe had ik me aan deze gruwel kunnen verwachten?”

“Minderjarige gebruikers beschermen”

De Italiaanse overheid verwijt TikTok een gebrek aan bescherming van jonge gebruikers. In de voorwaarden van de app staat te lezen dat gebruikers minstens 13 jaar oud moeten zijn, maar dat is moeilijk te controleren. Daarnaast is TikTok ook onvoldoende transparant op vlak van privacy.

In afwachting van maatregelen bij TikTok, zal de app al minstens tot 15 februari geblokkeerd zijn voor gebruikers die hun leeftijd niet kunnen bewijzen. “Terwijl we wachten op een antwoord, hebben we beslist om onmiddellijk actie te ondernemen om minderjarige gebruikers in Italië te beschermen”, klinkt het bij de databeschermingsautoriteit.