De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft dinsdag zijn ontslag ingediend bij de Italiaanse president Sergio Mattarella.

De Italiaanse president begint woensdag met overleg tussen de verschillende partijleiders. In de tussentijd vroeg hij aan Conte om aan te blijven als premier in lopende zaken. 

Conte speelde vorige week zijn meerderheid in de Senaat kwijt, toen Italia Viva – de partij van oud-premier Matteo Renzi – opstapte uit onvrede met de corona-aanpak en de relanceplannen van de regering-Conte. Wel overleefde Conte een vertrouwensstemming de Kamer en Senaat, al lukte het niet om meteen een doorstart te maken en een nieuwe regering te vormen.

Sinds het vertrek van Lega – onder leiding van Matteo Salvini – uit de vorige regering-Conte, vormde Conte een nieuwe regering met de Vijfsterrenbeweging, de Partito Democratico en kleinere centrumlinkse partijen. Oppositieleider Salvini roept intussen op om nieuwe verkiezingen te organiseren.