In het kader van de actie #IoApro1501 (#IkOpen1501) zijn tienduizenden restaurants in Italië vrijdag de hele avond opengebleven. Zo protesteren de uitbaters tegen de gedwongen sluiting van de horeca. Door de coronamaatregelen moeten ze elke avond reeds om 18.00 uur de deuren sluiten.

Zo’n 50.000 restaurants en bars hebben deelgenomen aan het protest tegen de coronamaatregelen van de Italiaanse regering. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Ondanks de verplichte sluiting om 18.00 uur, ontvingen ze vrijdagavond toch klanten. In verschillende steden heeft de politie boetes uitgedeeld.

De horeca is één van de zwaarst getroffen sectoren door de maatregelen van de regering Conte. De meeste restaurants, bars en discotheken zijn sinds maart vorig jaar gesloten, enkel tijdens de zomer konden ze omzet draaien.

Restaurant Le Sablon in Padova, bij Venetië, ontving een tiental gasten voor de lunch. De regio Veneto is echter oranje gebied, waardoor enkel afhalen is toegelaten. De politie schreef dan ook een boete uit. “Die boete is geen verrassing”, vertelde eigenaar Luca Scandaletti aan de lokale televisie. “Volgens mij heb ik niks fout gedaan, ik verspreid het virus niet. Ik heb me aan alle regels gehouden.”