Iran gaat de verrijking van uranium verder verhogen tot 20 procent, waardoor het steeds dichter bij materiaal voor een kernbom komt. Dat meldt het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). Teheran lijkt zo de druk op toekomstig Amerikaans president Joe Biden verder op te voeren.

Het nucleaire akkoord van 2015 laat Iran toe om uranium te verrijken tot 3,67 procent. Dat is net onder de minimumvereiste voor de productie van kernenergie. Teheran zal de verrijking van uranium nu opdrijven tot 20 procent. Voor een atoombom is een zuiverheid van 90 procent vereist, maar de kloof tussen 20 en 90 procent valt eenvoudig te overbruggen. Dat schrijft VRT NWS.

Onder president Donald Trump trokken de Verenigde Staten zich terug uit het nucleaire akkoord. Sindsdien ging Iran langzaam de bepalingen van het akkoord overtreden. Zo verrijkt het meer uranium dan toegelaten en slaat het ook meer nucleair materiaal op.

Druk op Joe Biden

Met de beslissing om uranium tot 20 procent te verrijken, reageert Teheran officieel op de moord op de Iraanse kerngeleerde Mohsen Fakhrizadeh.

Teheran lijkt echter de druk op toekomstig Amerikaans president Joe Biden te willen opdrijven. Het is nog onduidelijk wat Biden van plan is met Iran. Het nucleaire akkoord van 2015 werd gesloten tijdens het vicepresidentschap van Biden onder president Barack Obama. Mogelijk zou hij dat dus opnieuw willen herstellen.