Gisteren werden voor de kust van de Spaanse Canarische eilanden opnieuw 150 illegale migranten van bootjes gehaald. Ze werden aan land gebracht door de Spaanse reddingsdiensten. De route van Afrika naar Europa via de Canarische eilanden wordt alsmaar populairder, maar het is een bijzonder gevaarlijke oversteek.

In het recente verleden liepen zowat alle migratieroutes in Afrika naar het noorden van Afrika, van waaruit de migranten met bootjes en/of met behulp van ngo-schepen over de Middellandse Zee probeerden Italië of Malta te bereiken. Alsmaar meer migranten proberen het nu echter via het westen van Afrika en de Canarische eilanden, officieel Spaans en dus Europees gebied maar geografisch vlak naast (+-100 km) het Afrikaanse continent.

Volgens het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR probeerden in 2020 al meer dan 22.000 migranten vanuit Afrika de oversteek te wagen naar de Canarische eilanden. Dat is een sterke stijging ten opzichte van de jaren voordien, toen het ging om enkele honderden migranten. Daardoor stijgt echter ook het aantal doden op zee, want de oversteek over de woelige Atlantische Oceaan is een stuk gevaarlijker dan die over de Middellandse Zee. Dit jaar stierven naar schatting 500 tot 1.000 migranten tijdens de oversteek.

Gisteren moesten opnieuw verschillende bootjes met Afrikaanse migranten worden geholpen. Op die bootjes zaten ongeveer 150 migranten die illegaal de oversteek probeerden te wagen. Ze werden gered door de Spaanse reddingsdiensten en aan wal gebracht. Daar werden ze geregistreerd en verzorgd.