Door een beslissing van de raad van bestuur van Wallonie-Bruxelles Enseignement, zullen studenten vanaf september een hoofddoek of andere religieuze tekens mogen dragen op Franstalige hogescholen en in centra voor volwassenenonderwijs in Brussel en Wallonië. Dat meldt Bruzz. Zowel MR als Vlaams Belang reageren negatief.

Uit de reactie van voorzitter van het Collectif Contre l’Islamophobie Mustapha Chaira blijkt dat daar jarenlang ‘lobbywerk’ aan vooraf ging. “We werken hier sinds 2017 aan achter de schermen,” reageerde hij tegenover ‘Bruzz’. De man noemt het een “krachtig signaal voor inclusie”, al is niet iedereen het met die stelling eens. “Vrouwen kunnen nu opleidingen volgen die ze willen volgen in plaats van de opleiding die ze verplicht worden te kiezen. Andere vrouwen gaan het misschien stimuleren om te studeren terwijl ze het anders niet gedaan zouden hebben”, besluit Chaira tevreden.

Ook de activiste Fatima-Zohra Ait El Maâti, een van de mede-organisatoren van de betoging Hijabis Fight Back reageerde triomfantelijk. “Eindelijk wordt het genormaliseerd om met een hoofddoek de school binnen te lopen.” 

“Onaanvaardbaar” voor MR, “een stap terug in de tijd” volgens Vlaams Belang

Luid protest komt er uit de hoek van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. “Dat is onaanvaardbaar voor de MR”, reageerde hij op Twitter. Bouchez wijst er op dat de beslissing voor “onnodige spanningen” zal zorgen.

Brussels VB-voorzitter en Senator Bob De Brabandere stelt dat het Franstalig onderwijs “natuurlijk vrij is om zich te organiseren zoals ze willen”, maar spreekt wel van “een stap terug in de tijd”. 

Hij betwist ten zeerste de redenering dat het toelaten van een hoofddoek meer kansen biedt aan vrouwen met een islamitische achtergrond.

“Dat gaat niet op. Net het omgekeerde is waar: indien het dragen van een hoofddoek in de islamitische gemeenschap blijkbaar belangrijker is dan het volgen van een opleiding, wijst dat alleen op een veel dieper liggend probleem, nl. dat van de radicalisering. Want hoe moet men het anders noemen, als een Islamitische vrouw niet gaat studeren of erger zelfs, niet mag studeren, omdat ze anders haar hoofddoek moet afzetten?”

De Brabandere besluit dat “door deze knieval men dat probleem niet aanpakt, maar net groter maakt”.

1 REACTIE