Als Pfizer de beloofde levering van vaccins tegen begin februari niet opdrijft, tekent een ‘worst case scenario’ zich af. Dat heeft het hoofd van de taskforce voor de vaccinatiestrategie Dirk Ramaekers gezegd aan VRT NWS. “Als Pfizer in februari niet levert wat is afgesproken, dan komen we in de problemen in de woonzorgcentra”, klinkt het.

Eerder deze week heeft Pfizer de levering van vaccins aan ons land teruggeschroefd, omdat uit één flacon zes in plaats van vijf dosissen gehaald kunnen worden. “Onze leveringsengagementen zijn steeds gebaseerd op de levering van doses, niet op flacons, in overeenstemming met onze overeenkomsten met de Europese Unie”, reageerde Pfizer.

Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce vaccinatie, hoopt dat de aanvoer van vaccins weer op snelheid komt. “Als Vlaanderen al meteen in de eerste week van 4 januari alles had opgebruikt, dan hadden we nu al de campagne moeten stilleggen. Zoals in een aantal Duitse deelstaten gebeurd is. En als Pfizer in februari niet levert wat is afgesproken, dan komen we in de problemen in de woonzorgcentra.”

Volgens Ramaekers is er voor de tweede prik “nog een beetje ruimte”“Maar als Pfizer 10.000 of 20.000 dosissen minder levert, dan hebben we een probleem. Maar ik geloof niet dat het zo ver komt. Ik denk dat we het wel gaan halen. Het is overigens de bedoeling dat Pfizer vanaf begin februari de aantallen wat opdrijft, ter compensatie voor de mindere voorraden van afgelopen en volgende week”, besluit Ramaekers.