Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) maakt tien miljoen euro vrij voor opleidingsplannen voor mensen die tijdens de coronacrisis tijdelijk werkloos waren. Op deze manier wil ze dat de technische werkloosheid geen verloren tijd wordt.

Ze doet daarbij ook oproep aan federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) om ervoor te zorgen dat opleiding een structureel onderdeel wordt van tijdelijke werkloosheid. Crivits erkent dat het systeem van technische werkloosheid ons behoudt voor massale ontslagen en ander problemen op de arbeidsmarkt. Maar ze vindt wel dat er werk gemaakt moet worden voor de opleidingsplannen. Om er geen verloren tijd van te maken. “Dat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid, van werknemer, én werkgever én overheid”, zegt de Vlaamse minister van Werk.

De sociale partners binnen de raad van bestuur van de VDAB bespreken nu welke doelgroep gericht gesensibiliseerd en aangeklampt zal worden. Momenteel zullen eerst de werklozen die minstens tien dagen per maand werkloos zijn aangesproken worden. “Elke tijdelijk werkloze kan een beroep blijven doen op de VDAB, maar als samen met sectoren opleidingen op maat gemaakt worden, dan is het nuttig dat dat gericht gebeurt”, klinkt het op het kabinet van Crevits.