Het impeachmentproces van de voormalige president Donald J. Trump neemt een onverwachte wending. Al zijn advocaten zijn namelijk opgestapt, van de eerste tot de laatste. Dat beweert CNN. Het team van vijf had blijkbaar sterke meningsverschillen met Trump, waardoor ze “in goed overleg” vertrokken zijn.

Het impeachmentproces van Donald J. Trump gaat nog steeds verder, al lijkt het momenteel nog maar een kleine kans dat hij effectief geïmpeached wordt. De Democraten hebben namelijk geen absolute meerderheid in de Senaat. Voor een impeachment moeten 67 senatoren voor stemmen. Er zijn dus 17 Republikeinen nodig die voor stemmen.

Meerderheid ebt weg

Kort na de incidenten in het Capitool leek die meerderheid er even te zijn, maar nu Trump weg is, vinden vele Republikeinen dat deze zaak een publiciteitsstunt van de Democraten aan het worden is. De Senator voor Kentucky, Rand Paul, diende een bezwaar in tegen de impeachment. Het werd afgewezen met 55 stemmen tegen en 45 voor, wat aantoont dat de 17 Republikeinen waarschijnlijk niet meer te vinden zullen zijn.

Maar waarom stapten de advocaten van Trump nu precies op? Blijkbaar zou het om een conflict gaan over hoe ze het proces zouden aangepakt hebben. De advocaten wilden de legitimiteit van de procedure in twijfel trekken. Trump heeft namelijk zijn ambt al beëindigd, waardoor hem afzetten niet logisch is. De Democraten willen dit echter doen om ervoor te zorgen dat hij zich niet zomaar opnieuw verkiesbaar kan stellen.

Strategieconflict

Donald Trump wilde echter opnieuw volledig inzetten op het fraudeverhaal. Hij blijft volhouden dat er verkiezingsfraude heeft plaatsgevonden. Die fraude kon echter nooit bewezen worden. Zelf beweert hij dat “de Democraten het bewijs vernietigd hebben,” hoewel dat zeer sterk betwist wordt. Daarom wilden de advocaten niet inzetten op die argumentatie, waardoor ze dus opgestapt zijn. De advocaten hebben naar verluidt nog geen vergoeding ontvangen.