Techgigant Google en de Australische overheid hebben een zeer groot conflict. Google dreigt er zelfs mee de zoekmachine af te sluiten voor Australiërs, waardoor ze geen toegang meer zouden hebben en andere opties moeten gebruiken Ecosia, Yandex, Yahoo Search, Microsoft Bing… Of dan zou Google alleen nog maar beschikbaar zijn met een VPN.

Het conflict begon met een nieuw wetsvoorstel van de Australische regering. Ze willen namelijk een nieuwe gedragscode invoeren waardoor Google zal moeten betalen wanneer ze nieuwsartikelen overnemen of ernaar linken. Dat vindt Google een stap te ver. De Google-topvrouw van Australië, Mel Silva, vindt de wetgeving onwerkbaar en zorgt ervoor dat het niet langer mogelijk is om financiële risico’s te berekenen. Dat meldt het Australische persagentschap AAP.

Ze maakt duidelijk dat de Australische markt verlaten dan de enige rationele beslissing is. De code werd voor het eerst geïntroduceerd in december. Volgens AAP zou Google tot 10 miljoen Australische dollar, ongeveer 6.5 miljoen euro, aan boetes moeten betalen als het bedrijf weigert uitgevers te betalen voor hun artikels. De wetgeving telde eerst enkel voor de newsfeed van Facebook en Google Search.

“Enkel Australië beslist wat er in Australië mag en niet mag”

De premier van Australië, Scott Morrison, antwoordde alvast dat “het Australië is dat het regels opstelt” en enkel “Australië bepaalt wat er in Australië mag en niet mag .” Volgens hem kan enkel het parlement daarover beslissen en enkel degenen die bereid zijn in dit kader te werken, welkom zijn in het land. “We plooien niet voor dreigementen,” klinkt het.

Silva reageert scherp. Ze vindt de wetgeving onzin. Volgens haar kan men het vergelijken met wanneer iemand een vriend een koffiebar aanraadt en dan moet betalen omdat je de naam van die koffiebar gebruikt hebt. Ze waarschuwt dat deze wet het einde zou betekenen van het vrije en open internet. Waarom ze precies denkt dat dit het internet niet meer vrij en open zou maken, is onduidelijk.

Deal met Google en Frankrijk

In Frankrijk heeft Google nochtans een gelijkaardige deal gemaakt met Franse uitgeverijen. Dat raakte gisteren nog bekend. Google zal in Frankrijk betalen om berichten van nieuwsredacties en uitgeverijen te gebruiken. Het internetbedrijf sloot daarover een deal met Alliance de la Presse d’information Générale. Volgens VRT vallen daar bijna 300 titels onder. Details over aparte licenties voor titels worden nog volop besproken.