De Geraardsbergse CD&V-schepen David Larmuseau wil dat niet-essentiële reizen van leefloners naar buitenland kunnen verboden worden. Hij wil ook hun leefloon schorsen als ze dat verbod niet opvolgen. De schepen hoopt dat het overlegcomité beslist tot een algemeen verbod op niet-essentiële reizen. Dat meldt VRT.

Te veel leefloners gaan nog steeds voor niet-essentiële zaken naar het buitenland klinkt het bij Larmuseau: “We proberen het te ontraden. Soms werkt dat. Rond Nieuwjaar zijn er zeker een aantal die uiteindelijk niet naar hun familie gegaan zijn op aanraden van ons. Maar we hebben velen ook niet op andere gedachten kunnen brengen.” legt Larmuseau uit. 

 

 

“Mochten we het tijdelijk kunnen verbieden en als sanctie hun leefloon tijdelijk schorsen, dan zouden de zwakkeren misschien minder gevaar lopen als mensen terugkomen uit het buitenland. Het is niet dat ze niet meer mogen reizen. Alleen nu niet. Over enkele maanden kunnen ze wel terug. Maar nu  moeten we er alles aan doen om het virus buiten te houden, voor onze ouderen en zwakkeren. Zorgen dat er geen derde golf komt.” 

Geraardsbergen is de voorbije maanden niet gespaard door het coronavirus. Dat leefloners de oorzaak zouden zijn, wil de schepen niet gezegd hebben: “Daar ga ik geen uitspraken over doen. Uiteindelijk zijn dat ook de mensen die we financieel steunen vanuit de overheid, we geven hen alles. Als we hen dan nu kunnen vragen om hun reis eventjes on hold te zetten, dan denk ik dat we een stap verder zijn.” 

Het liefste zou de schepen een algemeen verbod zien. Deze week komt het Overlegcomité samen. De CD&V-schepen hoopt dat er een algemeen verbod komt op niet-essentiële reizen, niet alleen voor leefloners.

1 REACTIE