In Gent kiezen steeds meer koeriers voor de bromfiets in plaats van de fiets. Dat is niet naar de zin van schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen). Die vindt dat bromfietsen lawaaierig, vervuilend en bij momenten gevaarlijk zijn. Daarom pleit de stad Gent voor een verbod op bromfietsen in het autovrij gebied.

Schepen Filip Watteeuw (Groen) stelde op 28 januari het tweede deel van de nieuwe beleidsnota mobiliteit voor. Daarin staat te lezen dat de stad bromfietsen wil weren uit het stadscentrum. “De laatste tijd zien we een sterke aangroei van het aantal scooters in de stad”, zegt Watteeuw in Het Laatste Nieuws.

“Ze stinken, zijn lawaaierig, vervuilend en gevaarlijk bij momenten. Er zitten chauffeurs bij die regelmatig agressief rijgedrag vertonen. Dat strookt niet echt met wat we willen in een autovrij gebied. Daar staat de kwaliteit voor voetgangers, wandelaars en shoppers voorop.”

Concreet pleit de stad voor een verbod op de bromfietsen klasse A. Elektrische scooters en elektrische fietsen zullen het stadscentrum dus wel nog in mogen. Verder zullen ook Gentenaars die in het autovrij gebied wonen een vergunning krijgen voor hun brommer.