De coronapandemie maakt ons ongelukkiger. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Gent, geleid door geluksprofessor Lieven Annemans. “Op tv krijgen we elke dag de cijfers over het aantal besmettingen, het aantal doden en het aantal ziekenhuisopnames”, zegt Annemans in een interview van ‘t Pallieterke. “Maar de cijfers over het aantal mensen dat door de coronamaatregelen in de miserie belandt, die zien we bijna niet.”

In het grote geluksonderzoek werden 4.500 Belgen schriftelijk ondervraagd, gespreid over twee periodes. De resultaten zijn onthutsend. Naast eenzaamheid blijkt ook neerslachtigheid een toenemend probleem. Slechts 17 procent van de ondervraagden zegt nog levensvreugde te ervaren (terwijl dat voor de crisis nog 23 procent was). Bijna de helft van de ondervraagden lijdt ook financieel onder de lockdown en meer dan drie kwart klaagt over onvoldoende gemoedsrust. Conclusie: corona of de coronacrisis maakt mensen ongelukkig. “De cijfers tonen ons dat slechts 30 procent van de mensen nog gelukkig is, een daling van maar liefst 10 procent. Aangezien we met 9 miljoen volwassen Belgen zijn, betekent het dat 900.000 mensen die vroeger gelukkig waren, dat vandaag niet meer zijn.”

Sociale leefbaarheid

De professor heeft ook vragen bij de voordelen van een ‘harde’ lockdown. “Een lockdwon werkt goed, zeker als je zo’n lockdown vergelijkt met nietsdoen. Als je het aantal contacten vermindert, gaan er ook minder besmettingen zijn. Maar als je een lockdown vergelijkt met een pakket maatregelen die dienen om het virus in te dijken, zonder de sociale leefbaarheid aan te tasten, dan blijkt dat de lockdown niet doeltreffender is dan die combinatie aan maatregelen. Die maatregelen kunnen zijn: het aantal mensen in een restaurant, cinemazaal of café verminderen zodat er afstand gegarandeerd wordt en die ruimtes ventileren. Maar ook: zo veel mogelijk activiteiten in openlucht organiseren. Goede handhygiëne. En vooral aandacht en bescherming voor kwetsbare mensen.”

Lees het volledige interview hier of koop de nieuwste papieren versie van ‘t Pallieterke.