“Er komen géén nieuwe taksen, behalve de effectentaks”, dat belooft vicepremier en minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) in een interview met De Zondag.

Gilkinet maakt zich sterk dat de regering-De Croo de publieke investeringen tegen 2030 wil optrekken naar vier procent van het bbp. “Dat betekent voor deze legislatuur vijftien miljard euro extra”, zegt de Ecolo-vicepremier.

“Géén nieuwe taksen, behalve de effectentaks”

Ondanks de fors opgedreven uitgaven belooft hij dat er geen nieuwe belastingen komen, buiten de reeds aangekondigde effectentaks. “Het regeerakkoord is duidelijk: er komen géén nieuwe taksen, behalve de effectentaks”, zegt Gilkinet. “Wij zullen ons daaraan houden.”

Zelfs de voorgestelde koolstoftaks van minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo) komt er niet volgens de vicepremier. Wel zal de “strijd tegen vervuiling” volgens hem een belangrijk onderdeel zijn van een “globale fiscale hervorming”.

“Maar de totale belastingdruk mag niet verhogen”, zegt Gilkinet. “Dat is afgesproken. Ik kan daar verder niet op vooruit lopen. Die hervorming is een werk van lange adem.”