Premier Alexander De Croo (Open Vld) vindt niet dat hij iets verkeerd heeft gedaan door aanwezig te zijn op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij. Dat zegt hij in de Kamer na een interpellatie door N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover.

Vorig weekend ontstond ophef nadat presentatrice Eline De Munck een selfie deelde vanop de digitale nieuwjaarsreceptie van Open Vld. Op de foto waren De Munck, premier De Croo, partijvoorzitter Egbert Lachaert en een bandje te zien. Reden genoeg voor De Roover om De Croo donderdag over de kwestie aan de tand te voelen.

De Roover: “Wonden geslagen”

“Ik vraag u om niet te onderschatten hoe dat is overgekomen bij alle mensen die de zware maatregelen al maandenlang moeten volgen”, zei De Roover donderdag in de Kamer. “U heeft er hier doorgaans terecht met een strenge vinger op gewezen dat er veel werd verwacht van de ploeg van 11 miljoen, ‘tous ensemble’, en dat wij dat samen zouden moeten doen. Dan dient u natuurlijk een extreme voorzichtigheid aan de dag te leggen in al uw doen en laten.”

“De storm waarin u vorig weekend terechtkwam heeft wonden geslagen, vooral ook bij mensen die heel pijnlijke ervaringen hebben gehad naar aanleiding van de maatregelen die zijn genomen”, aldus de N-VA’er. De Roover eiste excuses tegenover het publiek en stelde als ‘Wiedergutmachung’ een versoepeling van de coronamaatregelen voor voor mensen die afscheid nemen van terminaal zieke dierbaren.

Geen verontschuldigingen van De Croo

Van verontschuldigingen echter geen spoor in het antwoord van De Croo, dat opmerkelijk kort en bondig was. De premier benadrukte dat het om een online-evenement ging. “Ik meen niet dat ik door deelname aan deze activiteit de gezondheid van anderen in gevaar heb gebracht”, zei De Croo.

“Ik was daar te gast, ik was niet de organisator van het evenement, maar ik heb mij wel voorafgaand laten verzekeren dat het georganiseerd werd volgens de protocollen”, aldus de premier. “Die vraag stel ik steeds als ik uitgenodigd word voor dit soort activiteiten.”

“U stelt mij teleur”, besloot De Roover. “U hebt niet eens het gevoel gehad een verkeerde indruk te wekken bij het brede publiek en u hebt hier niet het staatsmanschap aan de dag gelegd door toe te geven dat u daar een verkeerde indruk hebt gewekt en u daarvoor te verontschuldigen. Was dat zo moeilijk?”